boodschappen voor de muffins
6 witte Casino boterhammen, zonder korst
6 plakken magere ham
6 eitjes
45 gram boter
Materiaal
6 hoge vormpjes of een muffin bakblik
voor de Mornay saus
15 gram boter
15 gram meel
200 ml melk (lauw)
½ theelepel versgemalen nootmuskaat
½ theelepel Dijon mosterd
30 gram geraspte Gruyère of andere harde kaas
zeezout & versgemalen zwarte peper
Rachel Khoo werd 34 jaar geleden geboren in Londen. Ze werkte werkte oorspronkelijk als PR medewerkster in de mode industrie. Toen ze als volwassene naar Parijs verhuisde werkte ze als au-pair terwijl ze 3 maanden een cursus Patisserie volgde. Daarna werkte ze een tijdje in een kookboekenwinkel en gaf ze workshops. Waarna ze 2 kookboeken in het Frans schreef die gepubliceerd werden.
Haar derde kookboek - in de Engelse taal - heette 'The little Paris Kitchen'. Dit boek werd onmiddelijk een doorslaand succes. Rachel kreeg een eigen BBC tv-show met dezelfde naam en het boek werd vertaald in het Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Pools, Deens, Noors, Lets, Mandarijn Chinees, Russisch en Amerikaans Engels.
Vandaag dit recept uit haar boek, dan snap je meteen waarom Rachel's kookboek zo'n succes is ;D
Liever Old Amsterdam dan Gruyère wat ons betreft.
Gebruik hoge vormpjes met een doorsnee van cm.
De kleine hennen-eitjes passen er perfect in.
Maak eerst de Mornay saus
Smelt de boter in een kleine steelpan op middelmatig vuur.
Roer de bloem er stevig door tot het een smeuige roux wordt.
Neem de pan van het gas, laat de saus een minuutje afkoelen.
Schenk langzaam al roerend de melk erbij en zet de pan weer op.
Blijf roeren terwijl de saus indikt.
Roer de mosterd en nootmuskaat door de saus en voeg zout en peper toe.
Roer de helft van de kaas erdoor. Proef of de saus genoeg zout& peper heeft.
Rol het brood plat met een deegrol en besmeer beide kanten met gesmolten boter.
Dan de muffins: verwarm de oven voor tot 180°c.
Bekleedt de vormpjes met brood, druk de hoekjes van het brood naar binnen.
Vouw er een plakje ham in. Breek er een eitje in maar laat de dooier heel.
Schep 2 eetlepels saus over de eitjes en dek zo de vormpjes af.
Strooi het restantje geraspte kaas over de saus.
NB: is je ei te groot laat er dan wat eiwit uitlopen, er moet genoeg plaats zijn voor de saus.
Bak de muffins +/- 12 minuten voor een zacht ei, 15 minuten voor een hard ei.
Eet ze de muffins gelijk uit de oven. Strooi er zout&peper op naar smaak.
Onbeschrijflijk lekker smaken ze! Je vrije weekend begint goed met deze muffins!
Wil je Rachel Khoo's notitieboek lezen?
http://www.rachelkhoo.com/