De boodschappen voor Franse vinaigrette
100 ml olijfolie
10 ml witte wijnazijn of vers citroensap
15 gram Dijon mosterd
1 teentje knoflook
2 bosuitjes
2 takjes thijm
vers gemalen zwarte peper &
zeezout naar smaak
De boodschappen voor de salade
½ kilo nieuwe aardappeltjes, bv Roseval
zakje gemengde sla of 2 Little Gem kropjes
300 gram haricot verts (of dunne sperziebonen)
300 gram tros- of Roma tomaten
16 zwarte olijven
1 blikje anchovies filets
4 vrije uitloop eieren
50 gram verse tonijn filet p.p. minimaal
Over de authentieke ingrediënten van de salade Niçoise wordt al heel lang verhit gediscussieerd door Franse chefs. Zoals je begrijpt, er zijn vele versies ;D Horen er nou wel of geen aardappels, sjalotten of artisjokharten in het authentieke recept, wie zal het zeggen? De versie van Jean Christophe Novelli is in ieder geval superlekker.
De tonijn wordt ernstig bedreigd dus als visliefhebber let je er op dat je duurzame vis koopt. Verder is kwaliteit & versheid van de ingrediënten het allerbelangrijkst in deze salade. Dus heb het er voor over, je maakt deze salade niet elke dag!
Zo maak je de salade Niçoise van Jean Christophe Novelli
Boen de aardappels schoon en snij ze in vieren. Kook ze in de schil met een beetje zout in 15 minuten beetgaar.
Was de bonen, haal ze af en kook ze in 15 minuten beetgaar. Kook de eieren hard, snij eieren en tomaten in vieren.
Grill de tonijn 2 minuten aan elke kant voor rosé, iets langer als je van 'well done' houd. Laat de tonijn rusten en afkoelen.
Laat de olie waarin de anchovies zit uitlekken. Als je van de zoute smaak houd spoel je de visjes niet af, anders wel.
Pel en pers twee teentjes knoflook uit. Doe ze in een kom.
Voeg citroensap, zeezout & peper, mosterd en thijm toe.
Hak de lenteuitjes fijn en doe ze ook in de kom.
Voeg al kloppend de olie in een dun straaltje toe.
Als de dressing klaar is proef je of hij goed op smaak is, voeg indien nodig wat extra zeezout en versgemalen zwarte peper toe.
Leg de sla op een grote schaal en schenk er een deel van de dressing over.
Leg aardappels, bonen, tomaten, olijven en eieren op de salade, snij de tonijn in repen.
Leg tonijn en ansjovis op de salade en schenk het restant dressing er over.
Tonijnsalade is een heerlijk gezonde lunch met wel of geen vers gebakken Frans brood erbij en een glaasje droge witte wijn. Bon appétit!