Boodschappen voor 4 personen
6 witte casino boterhammen
2 Goudreinetten of Elstar
zakje gedroogde abrikozen
150 ml water of witte wijn
175 gram boter
60 gram suiker
poedersuiker om te bestrooien
optioneel vanille ijs
Een gebak uit Frankrijk kiezen is heel erg moeilijk! Er zijn zoveel sublieme Franse taarten en koekjes, denk Tarte Tatin, Clafoutis en Macarons! Vandaag kiezen wij voor een klassiek maar eenvoudig gebak uit Normandië, de Charlotte. Eenvoudig maar superlekker!
Zo maak je Charlottes
Vet de bakvormen in en verwarm de oven voor op 180°C
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij de appels in kleine blokjes.
Hak de gedroogde abrikozen in smalle reepjes.
Doe water, 30 gram suiker, 50 gram boter en het fruit in de pan, breng het aan de kook.
Laat het fruit 20 minuten zacht pruttelen tot de appel zacht is en het vocht bijna is verdampt. Proef of het fruit zoet genoeg is.
Snij vier cirkels uit het brood langs de vorm, snij twee bodems en twee deksels uit.
Snij de korsten van de laatste twee boterhammen en snij het brood in zes gelijke stukken.
Smelt 125 gram boter met 30 gram suiker en doop een voor een de stukken brood erin.
Bekleedt de vorm met brood, overlappend voor stevigheid, druk het goed aan.
Schep het fruit in de broodmandjes in de vormen.
Sluit het broodmandje af met een brood-dekseltje.
Bak de Charlottes in ca 30 minuten licht goudbruin.
Laat de Charlottes in de vorm afkoelen en stort ze dan voorzichtig. Lauw-warm smaken ze het lekkerst.
Strooi poedersuiker op de Charlottes en geef er een bolletje vanille ijs bij maar zonder ijs smaken ze ook geweldig!
Vrijdag post en taart vanuit Griekenland!