Icon en

Verschillende soorten verf

Welke soort gebruik je voor wat?
Techniek, Verven en Informatief en leerzaam
All kinds paint sidepic

Soorten verf die wij gebruiken
gouache (plakkaatverf)
acrylverf + acrylverf-pennen
waterverf (Ecoline)
porselein- en glasverf
textielverf + textielverf pennen
hobby-verf voor schaalmodellen
glow-in-the-dark-verf
goud- en zilververf
glitterverf

All kinds paint sidepicll

Welke verf je ook gaat gebruiken, lees eerst zorgvuldig de informatie van de fabrikant. Let er op dat je altijd de juiste verf voor de leeftijd van een kind koopt. Laat kinderen niet alleen verven maar altijd onder begeleiding van een volwassene, dan gaat het nooit mis.

Plakkaatverf of Gouache
Plakkaatverf is een verf op waterbasis dus heel fijn, het is uitwasbaar als er op kleding wordt gemorst.  Van alle soorten verf is plakkaat-verf voor de kleinsten de meest geschikte verf.
All kinds paint 01
All kinds paint 02
All kinds paint 03

Deze verfsoort heeft heldere, aantrekkelijke kleuren. Het mengt gemakkelijk, dekt goed, droogt snel en is goedkoop in aanschaf. Het is niet giftig en wordt daarom vaak met kleuters in groep 1&2 van de basisschool gebruikt. Schaf de primaire kleuren aan en meng ze tot alle kleuren van de regenboog.

All kinds paint 04
All kinds paint 05
Gebruik plakkaatverf op tekenpapier of op karton, papier maché, DAS-klei of canvasdoek. Je kunt plakkaatverf met een penseel gebruiken maar ook als vingerverf.
Acrylverf
bevat de kunststof acrylaathars. Deze verf hecht op bijna elke vetvrije ondergrond, als die maar enigszins absorbeert. Als de acrylverf helemaal droog is geeft het een watervaste laag, die niet vergeelt of gaat barsten door ouderdom. Deze verf droogt snel en is niet duur in aanschaf.
All kinds paint 06
All kinds paint 07
All kinds paint 08
All kinds paint 09
Acrylverf is heel fijn om mee te werken. Wij gebruiken het op plastic (met primer!) of op gips, klei, steen en hout zoals bijvoorbeeld op Das-klei figuren maar ook op grote kiezelstenen, zoals de Dinosauruskop.

In principe heb je aan de primaire kleuren (rood, geel, blauw en groen) acrylverf genoeg omdat de kleuren zich goed laten mengen. Kids vinden het superleuk kleuren te mengen om te zien welke nieuwe kleur er dan tevoorschijn komt.

Water- of aquarelverf (Ecoline)
is een bijzondere verf op waterbasis. Het wordt door volwassenen gebruikt om aquarellen mee te maken. Eigenlijk lijkt het meer op inkt dan op verf want in de fles zie je al: het is transparant. De kleuren zijn intens en briljant als van edelstenen, groen als smaragd en rood als robijn.
All kinds paint 10
All kinds paint 11
All kinds paint 12
Bij gebruik op tekenpapier of speciaal aquarelpapier geeft Ecoline een transparant gekleurde laag, die snel droogt. Je kunt door de verf te verdunnen met wat water de kleuren lichter en minder intens maken. Dan maak je een aquarel.

Ecoline is dus niet watervast maar wel licht-echt. Zoals op het transparante printersheet te zien is geeft Ecoline een mooi effect als er (zon)licht door valt. 

All kinds paint 13
All kinds paint 14
Een speciale techniek met Ecoline is spatten. Prik een voorwerp, een boomblad, bloem of een sjabloon op papier of canvas. Met een tandenborstel wrijf je de waterverf door een theezeefje waardoor je spatten maakt, dit geeft je schilderij een bijzonder effect. Om je kunstwerk lang perfect te houden spuit je er een vernis over, dan verkleurt het niet.
Porselein- en glasverf
kan door oudere kids gebruikt worden. De potjes echte porseleinverf kun je bij Pipoos kopen, ze zijn niet zo goedkoop. Er zijn ook stiften met porseleinverf, daar kun je heel fijn mee werken maar die zijn niet goedkoop.

Onze kleine monstertjes drukken vaak te hard waardoor de punt in de stift verdwijnt dus laat ze niet door de aller-kleinsten gebruiken. Voor de kleintjes zijn er kleine, goedkope potjes porseleinverf verkrijgbaar o.a. bij Xenos en Hema. 

All kinds paint 16
All kinds paint 17
All kinds paint 18
All kinds paint 18
Textielverf
gebruiken we eigenlijk niet omdat er tegenwoordig textielverf-stiften zijn die fijn werken met de oudere kids. Je kunt ze los kopen in alle kleuren en kiezen uit drie diktes.

Textiel-stiften zijn niet goedkoop maar koop je ze in een pak dan zijn ze een stuk voordeliger. Niet voor jonge kids, als zij de pennen in handen krijgen drukken ze te hard, daar kunnen de punten niet tegen.

Er zijn ook goedkope 3D textielpennen te koop. Wij kochten ze bij HEMA, je kunt er T-shirts en al mee beschilderen, superleuk vertellen de mini-monsters ons.

All kinds paint 19
All kinds paint 20
All kinds paint 21
Hobby-verf voor schaalmodellen
deze hobby-verf is op terpetine-basis. Prachtige verf om op plastic, metaal, hout of kunststof mee te beschilderen. Het is in elke kleur die je maar kunt bedenken verkrijgbaar.

De kleine blikjes moeten wel met een hamer dichtgetikt worden na gebruik, zeker als je ze niet vaak openmaakt. Dan blijft de verf jarenlang goed, sommige blikjes bij snazzie zijn al 10 jaar oud en we gebruiken ze nog steeds.

All kinds paint 21
All kinds paint 22
All kinds paint 24
All kinds paint 25
Goud- en zilververf
koop je in blikjes van bv Flexa of Histor, deze verf kan alleen door volwassenen of kids boven de 12 jaar - onder strikte begeleiding van een volwassene - gebruikt worden. Dit is professionele lak uit de doe-het-zelf winkel die gebruikt wordt op hout en hardboard.

Wil je goud- of zilververf met jonge kids gebruiken neem dan liever goud- en/of zilververf uit de hobbywinkel.

Glow-in-the-dark-verf
wordt bij ons na glitterverf ook veel gebruikt, we hebben vuurvliegjes gekleid en de achterlijven geverfd met glow-in-the-dark. Superleuk als het donker wordt, de kids waren erg enthousiast! Je kunt zo duizend andere dingen bedenken om te maken met deze verf, zeker met Halloween.
 
All kinds paint 26
All kinds paint 27
Regenboogpony02
Regenboogpony07
Glitterverf
is echt verf voor kids, geschikt voor groot en klein. Onze meest geliefde verf want mijn mini-monstertjes gebruiken het op alles wat maar voorhanden is! De vissen van gips worden echte karpers en Eefje's pony van DAS-klei wordt een glinsterende regenboog-pony door ze met glitterverf te beschilderen.
Aquarel- en Olieverf
Deze twee soorten blijven over (al wordt voor het maken van een aquarel ook vaak Ecoline gebruikt). Omdat deze verfsoorten bedoeld zijn om serieus te schilderen en niet echt geschikt voor gebruik door kids laten wij ze hier buiten beschouwing.
We wensen iedereen veel inspiratie en heel veel verfplezier!