Albondiga's
2 witte boterhammen zonder korst
klein scheutje melk
100 gram Serrano ham
500 gram (lams)gehakt
2 teentjes knoflook
1 theelepel komijn (poeder)
2 theelepels paprikapoeder hot
2 theelepels platte peterselie
zeezout & versgemalen zwarte peper
20 gram olijfolie
20 gram boter
Salsa picante
1 rood pepertje
30 ml olijfolie
3 fijngehakte shalotten
2 teentjes knoflook
500 gram vleestomaten
200 ml droge sherry
200 ml kippenfond
zeezout&vers gemalen zwarte peper
Optioneel
Spaans brood en olijven
Bijna iedereen houdt van een pittig klein tapas gerechtje, dat heerlijk smaakt op warme dagen. Je kunt de gehaktballetjes warm of koud serveren, hetzelfde geldt voor de pittige saus.
In Spanje wordt traditioneel lamsgehakt gebruikt voor Albondiga's. Snazzie gebruikt principieel - hypocriet of niet - geen lams- of kalfsvlees. Wij vinden halfom net zo lekker smaken maar laten de gehaktsoort graag aan ieders smaak en opvatting over.
Let op! Lees eerst de gebruiksaanwijzing als je een pot fond gebruikt, er staat altijd op hoeveel water erbij moet.
Begin met de Salsa picante
Maak de peper schoon en snipper de uitjes.
Bak dit zacht in de olijfolie (ca 10 min) en knijp de knoflook erbij.
De knoflook even meebakken en intussen de tomaten snijden.
Voeg sherry en kippenfond toe en laat de saus een uurtje inkoken.
Doe de melk in een diep bord.
Week de boterhammen er in.
Knijp ze uit en verkruimel ze.
Snipper de ham en voeg ze toe.
Doe het gehakt erbij.
Pers de knoflook erboven en snipper de peterselie.
Verpoeder de komijn en voeg alle kruiden toe.
Als laatste de peterselie.
Kneedt het gehakt en maak balletjes.
Verhit de olijolie en voeg de boter toe.
Bak hierin de balletjes rondom bruin.
Wil je de albondiga's warm eten leg ze dan in de saus en laat ze +/- 10 minuten doorwarmen. Omdat de saus best heet is kun je die er ook apart bij geven, zeker als er kids mee-eten. Geef er voor kids eventueel tomatenketchup bij. Een stukje Spaans brood in saus gedoopt is ook erg lekker.
Nieuwe tapas olijf in vijgen- of meloen-marinade bij AH. Eerst maar de meloen uitproberen, dan serveren we zoet, zout & heet.
Zo gezellig om de gerechtjes in kleine schaaltjes te serveren en buiten in het Nederlandse zonnetje te eten!