De boodschappen
500 gram appels (goudreinetten bv)
250 gram handappels (Elstar)
250 gram verse cranberries
200 gram sjalotjes
25 gram verse gember
5 gram peperkorrels
250 gram fijne suiker
125 ml appel azijn
Nu het inmaken van fruit en groenten weer helemaal hip is wordt er in Nederland ook met veel plezier chutney en relish gegeten. Misschien worden het hier ook wel klassiekers, net zoals in de Britse keuken. Vandaag maken we een heerlijk herfstchutney van appels en cranberries, niet alleen lekker bij allerlei vlees en gevogelte maar ook met kaas en crackers.
Zo maak je appel-cranberry chutney
Schil de appels en snij ze in blokjes.
Schil het stukje verse gember.
Hak de gember fijn.
Snij de shallotjes in reepjes.
Doe de appels en shallotten in een grote pan.
Voeg de gember en suiker er aan toe.
Roer de suiker goed door de appels.
Doe de peperkorrels erbij.
Voeg de appel-azijn toe.
Zet de pan laag op.
...tot de suiker opgelost is.
Zet nu het gas hoog en breng de massa aan de kook. Draai het gas laag en laat de chutney 60 minuten zachtjes koken zonder deksel. Het vocht moet verdampt zijn en de chutney ingedikt.
Kook de cranberries de laatste 10 minuten mee.
Pak je gesteriliseerde potten uit de oven.
Vul de weckpotten tot 1 cm onder de rand.
Bewaar chutney op een koele, donkere plaats dan blijft het ongeopend minstens 6 maanden goed. Eenmaal geopend moet chutney in de ijskast bewaard worden.