Boodschappenlijstje
1 kilo appels
60 ml water
1 eetlepel citroensap
500 gram fijne suiker
Appelmoes
75 gram fijne suiker
snuf kaneel
Extra: een stuk mousseline
of een duurzaam zakje voor groente (bij AH)
In het Verenigd Koninkrijk worden elk jaar vele potten Apple Jelly gemaakt. Hoewel toast met apple jelly erg lekker is, is het een typisch Brits bijgerecht en wordt het ook gegeten bij desserts of bij vlees en wild. In de herfst wordt de Apple Jelly ingemaakt en het blijft zomaar een heel jaar goed. Zorg wel dat er gesteriliseerde potten klaarstaan!
Zo maak je Apple Jelly
Dag 1
- Kijk de appels na en snij de slechte plekken er af
- Zet een toren klaar van een grote kom met daarin een zeef, in de zeef een vergiet en in de vergiet mousseline
Was de appels, verwijder het klokhuis en schil ze.
Breng het water aan de kook, zet het gas laag en kook de appels 30 minuten.
Geen mousseline, maar een vers zakje van AH kost 0.30 cent en werkt ook.
Giet de zachte appels en het kookwater in de vergiet met mousseline.
Raak de appels verder niet aan, laat ze zo staan.
Zet de deksel van de pan op de vergiet en laat het een nacht staan.
Laat je niet verleiden om de appels uit te drukken om het proces te versnellen, dat maakt de gelei troebel!
Dag 2, zet 150 ml van het appelsap apart
De appels zijn uigelekt.
Meet het sap per 250 ml af.
Voeg 200g suiker per 250 ml toe.
Doe de eetlepel citroensap erbij.
Verwarm het appelsapmengsel zachtjes, roer tot de suiker is opgelost, zet het vuur hoger en breng het aan de goed kook
Laat het mengsel doorkoken.
Zet de thermometer er in.
De temperatuur moet 105°C - 110°C bereiken.
Test het stollen door een drup jelly op een koud schoteltje te doen, als het na een paar minuten rimpelt is het goed
Neem de jelly van het vuur.
Draai de warme potten om.
Vul de potten met appel jelly.
Laat de Jelly helemaal afkoelen en zet het dan in de ijskast.
Zo lekker met thee en toast!
In de goed afgesloten potten is de gelei tot 1 jaar houdbaar
We willen de appels natuurlijk niet weggooien, daarom maken we er appelmoes van!
Pak de 150 ml appelsap.
Verhit het sap en los de suiker er in op.
Pak de overgebleven appels er bij.
Mix het sap door de appels samen met een snuf kaneel.
Doe de appelmoes in gesteriliseerde potten en sluit ze goed af.
October, appelmaand en twee gerechten voor de prijs van één! :))