Boodschappenlijst pindasaus
1 teentje geplette knoflook
2 theelepels geraspte gemberwortel
2 eetlepels olie
1 theelepel tomatenpuree
halve pot Faja Lobi pindakaas
100 ml melk (of water)
1 eetlepel azijn
3 eetlepels ketjap
1 theelepel laos
zout naar smaak
optioneel: 1/2 Madam Jeanette peper
Een heel bekend en erg lekker Surinaams gerecht is Baka bana of gebakken banaan. De bananen die in dit gerecht gebruikt worden zijn Plantains. Plantain is een zetmeelrijke, niet zoete bakbanaan, die niet rauw kan worden gegeten. Laat ze heel goed rijpen, als ze bruin worden zijn ze goed.
De baka bana wordt traditioneel opgediend met een pittige pindasaus. De Surinaamse pindakaas is al heet, maar wil je de pindasaus nog heter voeg dan extra een halve Madam Jeanette peper toe. Voor kids is de pindasaus vaak te heet, ze eten de baka bana liever met poedersuiker ;)) Dat is ook lekker!
Begin met het maken van de pittige Surinaamse pindasaus
Roer er tomatenpuree door als de kruiden zacht zijn.
Voeg de pindakaas toe, roer het stevig door.
Blijf roeren terwijl met mengsel dikker wordt.
Schenk de melk er langzaam bij en blijf roeren.
Roer de azijn, ketjap en vervolgens de laos er door en proef de saus, check de dikte van de saus en of ie zout genoeg is.
Hou de saus warm en zo maak je baka bana
De ingrediënten voor baka bana
2 grote plantain (bakbananen) 1 theelepel rietsuiker
100 gram zelfrijzend bakmeel mespuntje zout
175 ml water plantaardige frituurolie
Weeg en meet alle ingrediënten af.
Klop bakmeel, water, suiker en zout door elkaar.
Pel de plantain.
Verhit de frituurolie tot 180°C
Snij de plantain in lange, dunne plakken.
Bedek de plantain rondom met beslag.
Laat de baka bana uitlekken op keukenpapier.
Geef er extra pindasaus apart bij. Saus die niet opgaat kun je in een afgesloten potje in de ijskast een paar dagen bewaren, het smaakt heerlijk bij alle soorten vlees.
Njang Switie!