SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

Surinaamse Baka Bana

met pittige pindasaus
Bijgerecht, Met vers fruit en Sauzen
Plantain sidepic

Boodschappenlijst pindasaus
1 teentje geplette knoflook
2 theelepels geraspte gemberwortel
2 eetlepels olie
1 theelepel tomatenpuree
halve pot Faja Lobi pindakaas
100 ml melk (of water)
1 eetlepel azijn
3 eetlepels ketjap
1 theelepel laos
zout naar smaak
optioneel: 1/2 Madam Jeanette peper

Baka bana sidepicl

Een heel bekend en erg lekker Surinaams gerecht is Baka bana of gebakken banaan. De bananen die in dit gerecht gebruikt worden zijn Plantains. Plantain is een zetmeelrijke, niet zoete bakbanaan, die niet rauw kan worden gegeten. Laat ze heel goed rijpen, als ze bruin worden zijn ze goed.

De baka bana wordt traditioneel opgediend met een pittige pindasaus. De Surinaamse pindakaas is al heet, maar wil je de pindasaus nog heter voeg dan extra een halve Madam Jeanette peper toe. Voor kids is de pindasaus vaak te heet, ze eten de baka bana liever met poedersuiker ;)) Dat is ook lekker!

Begin met het maken van de pittige Surinaamse pindasaus

Surinam peanut sauce 01
Surinam peanut sauce 02
Surinam peanut sauce 03
Surinam peanut sauce 04
Pers de knoflook en snij de peper fijn.
Rasp 2 theelepels gemberwortel.
Bak knoflook, peper en gember zacht.

Roer er tomatenpuree door als de kruiden zacht zijn.

Surinam peanut sauce 05
Surinam peanut sauce 06
Surinam peanut sauce 06

Voeg de pindakaas toe, roer het stevig door.

Blijf roeren terwijl met mengsel dikker wordt.

Schenk de melk er langzaam bij en blijf roeren.

Roer de azijn, ketjap en vervolgens de laos er door en proef de saus, check de dikte van de saus en of ie zout genoeg is.

Hou de saus warm en zo maak je baka bana


De ingrediënten voor baka bana
2 grote plantain (bakbananen)               1 theelepel rietsuiker
100 gram zelfrijzend bakmeel                mespuntje zout
175 ml water                                          plantaardige frituurolie

Baka bana 01
Baka bana 02
Baka bana 03

Weeg en meet alle ingrediënten af.

Klop bakmeel, water, suiker en zout door elkaar.

Pel de plantain.

Verhit de frituurolie tot 180°C

Baka bana 04
Baka bana 05
Baka bana 06
Baka bana 07

Snij de plantain in lange, dunne plakken.

Bedek de plantain rondom met beslag.

Frituur de baka bana rondom goudbruin.

Laat de baka bana uitlekken op keukenpapier.

Baka bana home
Baka bana kids 01
Leg de warme baka bana op een bord en schenk er pindasaus over.
Voor onze mini-monstertjes is er baka bana met poedersuiker.

Geef er extra pindasaus apart bij. Saus die niet opgaat kun je in een afgesloten potje in de ijskast een paar dagen bewaren, het smaakt heerlijk bij alle soorten vlees.

Njang Switie!