Boodschappenlijstje
280 gram tarwebloem
1 theelepel baksoda
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
125 gram zachte boter
175 gram donkerbruine basterdsuiker
2 vrije uitloop bio-eieren
125 ml volle melk
2 - 3 rijpe bananen
100 gram dadels
Vandaag bakken we een bananen/dadelbrood, en hoewel we weten dat er in de Middeleeuwen al dadels werden gegeten, van die bananen zijn we niet zo zeker :)) Hoe dan ook, we volgden het recept nauwkeurig en het brood is echt superlekker. Daarom vandaag een stap-voor-stap blog, dan kan dit heerlijke brood niet mislukken, ook al ben je geen keukenprins of -prinses!
Zo maak je een Middeleeuws Bananen/dadel-brood
Eerst de voorbereiding
Doe het meel in een zeef boven een grote kom.
Doe het bakpoeder, baksoda en het snufje zout erbij.
Schud alles door de zeef.
Zet het meelmengsel even opzij en begin aan het beslag
Mix de boter en suiker romig.
Zo ziet het er uit.
Mix 1 voor 1 de eieren er door.
Zo ziet het er uit.
Terwijl de mixer mixt maak je het fruit klaar
Pel en plet de bananen (ongeveer 275 gram pulp)
Verwijder de pitten en snij de dadels in kleine blokjes.
Voeg de helft van het meel toe.
Vouw het voorzichtig in elkaar.
Het beslag zou er nu zo uit moeten zien.
Let bij de volgende stappen op dat je alle ingrediënten wel goed invouwt maar dat je het beslag niet overwerkt, dus niet fanatiek scheppen of roeren!
Vouw de melk in het beslag.
Dan ziet het er zo uit.
Voeg all het meel en fruit toe.
Vouw het in het beslag.
Het beslag is klaar, verwarm de oven voor op 180°C en maak de bakvorm klaar
Knip een strook bakpapier op maat van je vorm.
Vet de vorm in en druk het papier er in.
Schep het beslag in de vorm tot bijna vol.
Zo bak je het bananen/dadelbrood (TIP voor na het bakken: check met een prikker of het brood gaar is)
Zet de vorm in het midden van de oven.
Bak het brood in 45 - 50 minuten gaar.
Laat het brood in de vorm afkoelen.
Til het dan aan het papier uit de vorm.
The proof is in the pudding!
Snij het brood in dikke sneden en geniet ervan!