Voor de Vietnamese speklapjes
1 grote teen knoflook, geplet
2 cm verse gemberwortel, geraspt
½ eetlepel sojasaus
½ eetlepel vissaus
1 theelepel citroengras-pasta
1 theelepel vloeibare honing
2 grote, dunne speklapjes (ca. 150 gram)
Voor de broodjes
2 kleine baguettes
Japanse Kewpie-mayonaise,
Voor snel zoetzuur
2 eetlepel rijstwijnazijn
¼ theelepel gouden rietsuiker
¼ theelepel zeezout
1 kleine wortel, geschild en in lucifers
3 grote radijsjes, in dunne plakjes
stukje komkommer, in lucifers gesneden
optioneel, om te serveren
handvol verse koriander
sriracha hot saus, naar smaak
Vandaag maken we lekkere weekend-broodjes. De broodjes zijn Vietnamees Streetfood en je kunt ze met Criracha hotsaus erbij serveren. De koriander in het originele recept maakte wij optioneel, alleen omdat wij het echt niet lekker vinden. Je kunt het eventueel vervangen door platte peterselie. De Japanse mayo hebben we niet kunnen vinden, we gebruikten gewone ;))
Begin met het maken van de marinade
Doe alle marinade ingrediënten in een schaaltje.
Roer alle ingrediënten goed door elkaar.
Bedek de speklapjes rondom met de marinade.
Dek de schaal af en zet de speklapjes in de ijskast.
Zo maak je zoetzure groenten
Was of schil de groenten en doe de azijn, suiker en zout in een kom
Voeg de gesneden lenteui aan de kom toe.
Doe de radijs er ook bij in de kom.
Snij de wortel en komkommer in lucifer-stokjes.
Roer alle groenten goed door elkaar.
Dek de schaal af en zet hem in de ijskast.
Grill het vlees en maak je broodje af
Verhit de grillpan.
Leg de speklapjes er in.
Grill 3-4 minuten per kant.
Tot ze bruin en gekarameliseerd zijn.
Snij de baguettes overlangs open en besmeer ze royaal met mayonaise
Leg de speklapjes er op en bedek ze met zoetzure groenten.
Naar keuze kun je de Banh mi met koriander en Sriracha hot saus serveren.