De boodschappen
250 gram bloem
50 gram fijne suiker
5 gram vers of 7 gram droge gist
1 theelepel zout
70 ml melk
4 vrije uitloop-bio eieren
125 gram zachte boter
neem 9 cm vormpjes voor 6 brioche
De Brioche Parisienne of Brioche à tête wordt zo genoemd door het bolletje bovenop, het hoofd. Het is een iets zoet, licht & luchtig brood doordat het met suiker, boter en melk wordt bereidt. Vandaag bakken we ze, voor vaderdag!
De Fransen noemen dit een 'luxe' broodsoort een Vinnoiserie. Het wordt vaak als ontbijt in een café gegeten, bij een café au lait. Naturel of met boter en jam. Deze klassiek Franse broodjes bak je gemakkelijk thuis, papa is er dol op en de mini-monstertjes ook!
Let op! Deze broodjes zijn gemakkelijk te maken maar niet snel. De Fransen besteden veel tijd in de keuken, eten is erg belangrijk voor ze.
Dus begin op dag 1
Zo maak je Franse Brioche
Zeef het meel in een grote mixerkom.
Voeg er zout, suiker, gist, melk en 3 van de eieren aan toe.
Mix het in 5 minuten met deeghaken door elkaar.
Voeg de boter toe en mix nog 5 minuten door.
Leg het deeg in een schone kom, dek het af en laat het een nachtje in de ijskast opstijven, dan is het morgen stevig en beter te hanteren
Dag 2
Spray of vet de vormpjes in met boter.
Pak het deeg uit de ijskast.
Rol bolletjes deeg tussen je handen.
Leg ze in de vormen, druk er een klein bolletje bovenop.
Klop het laatst overgebleven ei los, met de garde.
Strijk het losgeklopte ei op de brioche.
Leg bakpapier op de bakplaat en verwarm de oven voor op 200°C
Bak de Brioche +/- 20 minuten en laat ze iets afkoelen op een rooster.
Eet ze nog een beetje warm, lekker met boter en (homemade) jam.
We wensen jullie morgen een gezellige vaderdag!