Boodschappenlijstje
500 gram gedroogde bruine bonen
4 groenten-bouillonblokjes op 2 liter water
soepgroenten, in stukjes gesneden:
prei, ui, wortel, aardappel, knolselderij
1 laurierblaadje
150 gram dobbelsteentjes spek
1 rookworst
zout en versgemalen peper, naar smaak
Bruine bonensoep is - net als erwtensoep - een erg lekkere, hartige maaltijdsoep die al heel lang wordt gemaakt in Nederland. Oma maakte het al en wij eten het nog precies zo. Ze hield van soep koken en dat kon je echt proeven, ze besteedde er veel zorg aan. Daarom vandaag iets meer werk, maar veel lekkerder soep!
Zo maak je bruinebonensoep
Doe de droge bruine bonen in een grote pan.
Vul de pan met koud water, bijna tot aan de rand.
Zet de deksel op de pan en zet de pan opzij.
Laat de bonen weken, minstens tot morgen, dezelfde tijd.
Giet af en spoel de bonen grondig.
Zet ze onder water en kook +/- 1 uur.
Giet de bonen af en pureer ze.
Terwijl de bonen weken maak je de soepgroenten klaar, je schilt, knipt, snijdt en wast tot je nette, schone soepgroenten hebt
Schil de soepgroenten.
Snij ze in ongeveer gelijke stukken.
Was ze en laat ze uitlekken.
Snij en was de verse kruiden.
De bruine bonen zijn gekookt en gepureerd, de soepgroente is gesneden, zo maak je de soep af
Maak 2 liter bouillon met de blokjes.
Roer de bonenpuree met wat bouillon en voeg het toe.
Doe de blokjes spek ook bij de bouillon.
Dan aardappelblokjes en groenten erbij.
Laat de rookworst in de pan glijden.
Voeg alle kruiden aan de soep toe.
Laat de soep zo +/- 30 minuten garen.
Verwijder na de 30 minuten de laurier en de rookworst, zet de apart gehouden bonen klaar
Roer de bonen door de soep en snij de rookworst in schijfjes.
Schep de Bruine bonensoep in de kommen en leg er wat worst op.
Zo lekker, fijne winter!