De boodschappen
300 gram meel
30 gram suiker
30 gram koude boterblokjes
1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel zeezout
1 ei + 1 eiwit, lichtgeklopt
frituurolie
30 gram poedersuiker + extra voor strooien
1 theelepel vanille + 1/2 kaneel
1/2 theelepel sinaasappelrasp
250 gram ricotta
1 potje Amarene kersen
Vandaag zijn we in Italië en het is hier schitterend! Er is hier zoveel te bekijken, we zien overal mensen eten, drinken en koken dus we zijn snel bij de les. De lekkerste koffie komt tenslotte hier vandaan en met een heerlijke cannollo erbij wordt je helemaal blij. Daarom maken we cannoli (meervoud!) vandaag.
Tips om het gemakkelijker te maken
Het deeg uitrollen gaat supergemakkelijk als je een pastamachientje hebt, zoniet is het hard werken!
Laat de ricotta een nachtje uitlekken anders wordt het niet stijf
Wij gebruikten mini-cannoli vormen (8 cm), normaal formaat is 12 cm
Als een stukje witbrood gelijk gaat bakken (borrelen) is de temperatuur van de olie goed\
Zo maak je Cannoli
Zet alle ingrediënten voor het deeg alvast klaar.
Roer het meel, suiker, kaneel en zout door elkaar.
Voeg de koude boterblokjes aan het meelmengsel toe.
Wrijf de boterblokjes in het meel tot het kruimelig wordt.
Klop de eieren licht en voeg ze aan het meel toe.
Klop het eimengsel in het meel tot zich een deeg vormt.
Mix tot de meeste kruimels in het deeg opgenomen zijn.
Kiep het deeg uit de kom en kneed het nog 8 minuten met de hand.
Rol het deeg in een bal als het glad, soepel en elastisch aanvoelt .
Verpak het deeg in transparantfolie en leg het een uur in de ijskast.
Neem een vierde deel deeg en rol het zo dun mogelijk uit.
Steek cirkels uit het deeg in de grootte van de vormen.
Rol de deegcirkels om de cannoli vormpjes.
Strijk eiwit op het uiteinde van het deeg en plak het vast.
Verhit de frituurolie tot 170 graden celsius, check met een stukje witbrood.
Bak de cannoli in gedeelten lichtbruin en knapperig in 1-2 minuten.
Laat ze uitlekken op keukenpapier en trek de vorm eruit terwijl ze nog heet zijn.
Doe de ricotta, suiker, vanille, kaneel en sinaasappelrasp in een mixerkom.
Klop alles in 2-3 minuten tot de vulling glad en stevig is.
Schep de ricottavulling in een spuitzak met een kartelmondje.
Traditioneel druk je amarene kersen en oranje snippers op de uiteinden.
Maar op mini-cannoli is het teveel, bestrooi met poedersuiker en geef de kersen los.
Een halve kers op de uiteinden lukt net! Heerlijk bij een espresso of een cappuccino.