De boodschappen
100 ml melk
100 ml water
100 gram boter
100 gram patentbloem
1 theelepel vanille extract
4 vrije uitloop bio-eieren
300 ml slagroom
3 eetlepels fijne suiker
85 ml slagroom
80 gram pure chocolade, fijn gehakt
20 gram boter
Met het geweldige kookboek De Banketbakker, van Cees Holtkamp in de hand maken we vandaag chocolade éclairs. Goed gevuld met slagroom en een pure chocolade ganache er op, ze zijn heerlijk!
Zo maak je chocolade éclairs
Breng melk en water aan de kook en smelt de boter er in.
Doe van het vuur al de bloem erbij, roer het mengsel glad.
Voeg de vanille toe en roer het er stevig doorheen.
Zet het deeg weer op laag vuur en blijf aldoor roeren.
Als het deeg van de pan los komt is het klaar, neem de pan van het vuur en laat het deeg 10 minuten afkoelen
Verwarm de oven voor op 200°C en leg een vel bakpapier op de bakplaat
*Klop één voor één de eieren door het deeg.
Schep het deeg in een spuitzak met een ronde tip.
Spuit lange strepen deeg op de bakplaat.
*Het deeg ziet er nu glad en glanzend uit en als je het roert en de lepel omhoog houdt valt het deeg als een lang lint van de lepel
Schuif de bakplaat in het midden van de oven
Bak de éclairs in +/- 20 minuten goudbruin.
Laat het gebak afkoelen op de bakplaat.
Klop intussen de slagroom stijf.
Knip een klein gaatje in de éclairs en vul ze.
Zo maak je een chocolade ganache
Breng de slagroom aan de kook maar laat niet doorkoken!
Neem van het vuur en smelt de chocolade er in.
Roer de ganache mooi glad, de chocola helemaal opgenomen.
Smelt de boter er in en roer het ook door de ganache.
Doop de éclairs in de chocolade ganache en laat het drogen.
Fijne kerstdagen gewenst!