SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

De ene vanille

is de andere niet
Info, Techniek en Basisrecept
Vanille orchidee sidepic
Vanille orchidee middlepic
Vanille orchidee sidepicll

In veel van onze bakrecepten staat vanille bij de ingrediënten. We gebruiken het in cake, koekjes, ijs en allerlei desserts. Maar wat is vanille nu eigenlijk precies? Vanille is een heerlijk geurende specerij die van de Vanille orchidee (Vanilla planifolia) komt in de vorm van vanillestokjes.

De vruchten van de plant lijken op peulen maar het zijn eigenlijk de bessen van de plant. Zij worden geplukt, vochtig verhit en gedroogd en dan zijn het de ons bekende donkerbruine vanille stokjes.

Oorspronkelijk komt de plant uit Mexico maar sinds het begin van de 19e eeuw wordt vanille ook in Europa en hun koloniale gebieden gekweekt. De Bourbon-vanille - van het eiland Reunion dat vroeger Bourbon heette - wordt wereldwijd van zeer goede kwaliteit gevonden.

Er is absoluut niets op tegen om de vanille uit het flesje van Dr Oetker te gebruiken als je bakt. Als je met kinderen basis-koekjes bakt maakt het echt niet uit, ze proeven echt geen verschil. Als je extra lekkere koekjes bakt wil je waarschijnlijk liever het andere flesje gebruiken. Je bakt niet altijd recepten van een Masterchef maar doe je het wel dan is het verschil met de ene en de andere vanille heel duidelijk. Daarom gebruiken wij ze allebei ;))

Vanille aroma
Vanille extract
Vanille suiker
Vanille stokje

Het vanille aroma van Dr Oetker kost € 0.99

Het vanille extract van Nielsen Massey kost € 7.99.

10 zakjes vanillesuiker van Dr Oetker kosten 0.69

Twee vanille peulen van Fiddes Payne (uit de handel) € 6.99

Bijzonder lekker is zelfgemaakte vanillesuiker of zelfgemaakt vanille extract.
De vanille suiker is goed te doen: steek elke keer als je een vanillestokje hebt gebruikt het leeggeschraapte stokje in een goed afsluitbaar potje met suiker. Als je geduld hebt om het een paar maanden te laten staan is het heerlijk!

Vanille-extract is duur om zelf te maken dus alleen als je het heel veel gebruikt is zelf maken voordeliger. Het is wel erg lekker dat moeten we er bij zeggen! Wij houden het meestal op Nielsen Massey, zowel voor het vanille-extract als voor de vanillestokjes, al kosten de stokjes € 4.99 per stuk (A-klasse). Wij bewaren ze nog steeds in de aluminium koker waarin we eens de Fiddes Payne vanillestokjes kochten, maar die zijn al een tijd niet meer te koop, zelfs niet bij amazon

Voor homemade vanille-extract worden meestal klasse B stokjes gebruikt (de Haitiaanse stokjes schijnen van goede kwaliteit te zijn) maar dan nog kosten 10 stokjes ongeveer 20 euro. Je hebt er minimaal 20 nodig plus 750 ml goeie wodka of donkere rum (naar jouw smaak). Dan (minstens) 2 maanden wachten - wel 1x per week schudden - maar dan heb je ook iets uizonderlijks gemaakt! Vanille-extract van patissiers-kwaliteit!

Vanille suikerll
Homemade vanille 01
Homemade vanille 02

Wij maken voor de lol soms een klein flesje vanille extract. We vullen het voor 2/3 met wodka, voor 1/3 met rum en doen er 4 vanillestokjes in. Omdat wij (dit keer zonder onze mini-monstertjes!) altijd veel plezier beleven aan het uitproberen van nieuwe recepten in de keuken. Dus behalve het spectaculaire smaakverschil heeft het zelf maken van vanille-extract voor ons zeker ook de meerwaarde van plezier!

Als je hiermee aan de slag gaat wensen wij je in ieder geval veel plezier!