Boodschappenlijst voor bruin suikerdeeg
250 gram bloem, plus extra om te rollen
een snufje zout
150 gram koude boter
2 eetlepels zachte lichtbruine suiker
2 vrije uitloop bio-eidooiers
2 eetlepels ijskoud water
2 theelepels citroensap
1 eetlepel melk + 1 eetepel fijne suiker
250 ml slagroom + 2 eetlepels suiker
Je hebt ook nodig: een rasp
een ronde 20cm bakvorm
een herfstblaadjes koekuitsteker
Vandaag bakken we de pompoen-taartvorm van bruin suikerdeeg, zoals we gisteren afgeproken hebben. Het deeg maken valt wel mee, het is niet lastig of bewerkelijk. We gebruiken een oud trucje voor boter in meel wrijven, dat helpt qua tijd. Maar aan de rusttijden van het deeg valt niet te ontkomen, net als aan het 'blind' bakken. Dat zul je zo zien...
Zo maak je een Pompoentaart-vorm
Doe het meel met het zout in een grote kom.
Trucje! Schaaf de koude boter in dunne slierten
Voeg de boterslierten aan het meelmengsel toe.
Wrijf de boter met je vingertoppen in het meel.
Roer de basterdsuiker door het mengsel.
Maak een kuiltje in het midden.
Doe de eidooiers in het kuiltje.
Schep de 2 eetlepels ijskoud water ook in het kuiltje
Doe tot slot het citroensap er bij.
Roer nat door droog met een vork.
Kneed het deeg 20 seconden.
Vorm het deeg in een platte schijf.
Verpak de schijf in een bijenwas vershouddoek en laat het deeg minimaal 2 uur in de ijskast rusten
Pak het deeg uit de ijskast en leg 1/3 opzij.
Strooi wat bloem en leg je deeg erop.
Rol het deeg op maat van de bakvorm.
Vet een ronde, 20cm bakvorm in, bestrooi dun met bloem.
Druk het deeg in de vorm en prik gaatje in de bodem.
Dek het deeg af en laat het 20 minuten rusten in de ijskast.
Rol intussen het 1/3 stuk deeg uit, steek er kleine hefstblaadjes uit.
Zet de blaadjes afgedekt in de ijskast tot je ze nodig hebt en verwarm de oven voor op 180°C / 160°C hetelucht
Vul de aluminiumfolie in de bakvorm met droge bonen, rijst of erwten.
Bak de taartvorm +/- 20 minuten tot de rand goudbruin kleurt.
Verwijder de folie met bonen en bak de taart nog 4 minuten dan droogt de bodem.
Pak de blaadjes, strijk wat water op de onderkant en plak ze op.
Bestrijk de herfstblaadjes op de rand van de taart met wat melk.
Bestrooi de herfstblaadjes tot slot met wat fijne suiker.
Giet de pompoenvulling heel voorzichtig in de taartvorm.
De vulling komt tot net onder de blaadjes en het deeg ging helemaal op.
*Zet de pompoentaart nog +/- 30 minuten terug in de oven.
Laat de taart afkoelen tot kamertemperatuur voor je hem aansnijdt.
*Zet de pompoentaart nog 25-30 minuten terug in de oven en wacht tot de vulling net is gestold, met een lichte wiebel in het midden
Klop de slagroom samen met 2 eetlepels fijne suiker net stijf.
Serveer de Pompoentaart met slagroom.
Happy Thanksgiving!