Lente vinden we het mooiste seizoen in de tuin, alles nieuw en fris groen. Maar in juli barst het echt los in de tuin en dan vinden we zomer weer het mooiste seizoen! Dan zijn het allemaal rozen die bloeien en in onze tuin staan vind je diverse soorten en kleuren. We hebben fluwelige rode rozen, dubbele witte klimrozen, grote zalmroze rozen, pastelroze-rozen en kleine tros-klimroosjes. Allemaal Rosa, (van de familie Rosaceae) en allemaal even mooi!
In onze voortuin staan de Stokrozen (Alcea rosea), ook schitterend met hun lange stelen. De Kerstrozen (Helleborus) zijn er net klaar mee en aan het einde van juni zijn de Pioenrozen (Paeonia) op hun mooist, dus het is bijna alles roos wat er bloeit!
Pioenrozen hebben we in drie soorten: lichtroze (Sarah Bernard), pastelroze / geel (Catharina Fontijn) en donkerroze (Karl Rosenfield). Zij zijn in gelijke aantallen geplant maar met het verstrijken van de tijd zijn beide lichtroze kleuren sterk in de minderheid geraakt.
De donkerroze soort loopt de twee lichte kleuren bijna onder de voet. Maar de lichtroze pioenen blijven hun best doen. Na de flinke regenbuien met harde windvlagen van de afgelopen dagen is er nu helaas niets over van onze pioenen. We konden er nog snel een paar redden, voor in de vaas en..we hebben de foto's nog ;))
We klagen natuurlijk niet want de donkerroze 'Karl Rosenfield' pioenen waren echt schitterend en we zijn erg blij met hun uitbundige hoeveelheid bloemen!
We hebben in het lichtroze ook nog klimmende Trosroosjes (Blush Noisette) en die klimmen al snel tot boven het dak van de schuur.
In de moestuin gaat alles tot nu toe prima! De Komkommmers (Cucumis sativus) groeien en bloeien. De naaktslakken schijnen niet van komkommers te houden dus ze laten ze gelukkig met rust!
Fijn voor ons, want elke dag kunnen we wel een paar mini-komkommertjes plukken. Ze smaken zoveel beter, vers, onbespoten en uit eigen tuin!
De tuinbewoners hebben het goed naar hun zin hier! Na een zomers regenbuitje ligt er een akelig dikke naaktslak in de bieslook te luieren, ugh!
In de Frambozenstruik wonen een paar deftige zwarte torren. Helemaal geel van het stuifmeel kruipen ze over de bladeren en ze nemen er af en toe een hapje uit. Maar de frambozen hoeven ze niet, dus ze kunnen hier rustig blijven wonen. Ze zijn onschuldig en ze zitten ons niet in de weg ;)
Ook kruipt er een grote rups tegen de muur, hij is onderweg naar boven. Wat hij daar hoopt te vinden? Geen idee!
In elke struik of plant waar maar een bloemetje aan zit zoemen grappige hommels luidruchtig heen en weer. Ze houden veel van pioenrozen, ze zijn er druk mee! Elke bloem, groot of piepklein, bezoeken ze :D
De eerste frambozen (Rubus idaeus) kleuren al rood en de struik groeit met de dag, hij zit helemaal vol met frambozen, binnenkort kunnen we oogsten.
De blauwe bessen (Vaccinium corymbosum) doen het ook heel goed, dus we kijken er al naar uit! Jammer voor ons kijken de vogels ook mee, hier en daar verdwijnen zelfs al onrijpe bessen.
Gelukkig gaat het in het kruiden-, groente- en fruithoekje ook heel goed! De tros-kerstomaten (Solanum lycopersicum) zijn verhuisd, naar een heel grote pot en nu zien we de eerste kleine gele bloemetjes verschijnen. We zijn een beetje laat begonnen met zaaien maar nu zijn de tomaten eindelijk ook op weg.
De Aardbeien (Fragaria × ananassa) zijn mooi rood en er hangen er veel aan één plant. De bio-aarbeien van de koude grond zijn kleiner en kwetsbaarder dan kas-aardbeien. Maar als ze in de zon hebben gehangen smaken ze ook lekker zoet en de mini-monstertjes houden veel van plukken en eten! Zo leuk om aardbeien in de tuin te hzien groeien!
Het Krentenboompje (Amelanchier) hangt helemaal vol met krenten (bessen) en de vogels vieren feest! Elke ochtend worden we voor dag en dauw gewekt door druk gekwetter. Het geeft echt veel geluid als eksters en spreeuwen in de Krentenboom tekeer gaan met de bessen.
We spotten zelfs een grote dikke Duif in het boompje. De tak waar hij op zat boog door onder zijn gewicht, dus zwaaide hij heen en weer maar bleef zich vastklampen. Te grappig! ><
Tegen de schuur zien we ook de tweede bloei van de Bosrank (Clematis Vitalba). We begonnen ooit met aan één kant een witte clematis, aan de andere kant een roze maar de roze heeft het volledig overgenomen.
De Hondsroos (Rosa canina) is een van nature in het wild voorkomende roos in de Benelux, die in het roze of wit bloeit. De bij ons zomaar aangewaaide Wilde Roos bloeit smetteloos wit met lieve hartjesvormige bloemblaadjes. Er bloeit maar één bloem tussen de kleine blaadjes maar die is dan ook schitterend om te zien. Een zeer gewenste bezoeker dus!
Met zoveel uitbundige zomerbloeiers verdwijnt onze Dennenboom of Spar (Picea) wat naar de achtergrond maar onder de Clematis en de Trosroosjes, naast en tussen de Lavendel (Lavandula) groeit onze kerstboom langzaam maar vastberaden door :))
Het Vingerhoedskruid (Digitalis) wordt ook heel druk bezocht door heel veel hommels en het is ook een van onze favoriete planten :))
De Stokrozen (Alcea rosea) beginnen te bloeien en hier hetzelfde verhaal! Geen wit en geel meer te zien maar wel drie tinten roze! Wat is er met dat roze dat die kleur zo dominant is in de tuin?
We knipten de bijna al uitgebloeide laatste Kerstrozen (Helleborus) af. Niet langer paars maar nog steeds prachtig en er zijn er nog veel! We leggen ze in een schaal met water op de tuintafel, dan hebben we er nog wat langer plezier van.
Om te vergelijken met juni: 2 juli-inkijkjes in onze tuin. De parasol staat bijna dagelijks op en we lezen of werken veel buiten. Een teleurstelling voor onze pukjes, er kwamen geen vogels in ons huisje wonen, in mei of juni. We brengen het harde nieuws voorzichtig, maar in juli komen de vogeltjes echt niet meer ;)
De kleine blauwe Klokjesbloemetjes (Campanula) staan heerlijk in de schaduw maar ze houden ook van het zonnetje. Overal in de tuin (voor en achter) bloeien ze uitbundig. Ze zijn de bodembedekkers in de tuin.
Tot slot vier struiken die we de komende tijd in de gaten houden want ze groeien nu erg snel: de Vlinderstruik (Buddleja), de Hortensia (Hydrangea), het Sintjanskruid (Hertshooi of Hypericum calycinum) en de Blauwe Regen (Wisteria Sinensis).
De bloemknoppen in de Vlinderstruik kleuren al voorzichtig paars en de Hortensiaknoppen worden elke dag groter (die waren eens blauw maar nu ook roze, het is een stille revolutie!!).
De overvloed van gele bloemen aan het Sint-Janskruid beloven veel bessen voor later in het jaar en de Blauwe regen begint net aan de tweede bloei.
We knippen mischhien hier en daar wat uitgebloeide bloemen af en maaien het gras nu en dan maar verder is de tuin voor lezen en luieren in de zomer. We zijn deze zomer weer veel buiten maar we zien jullie graag weer terug in augustus!
Tot dan wensen jullie allemaal een fijne zomer met veel zon!