Icon en

Duitse kerstmannen

van honing-peperkoek
Kerstmis en Koekjes
Duitse kerstmannen .sidepic
De boodschappen
125 gram heldere honing
50 gram donkerbruine basterdsuiker
75 gram boter
1 vrije uitloop eiwit
1 theelepel gingerbread-kruiden
250 gram meel
2 theelepels bakpoeder
50 gram amandelmeel
voor de decoratie
rode marsepein
zwart & wit rolfondant
wit kant&klaar glazuur
suikerparels, zilver
Duitse kerstmannen sidepicll
Snazzie is fan van de Berlijnse website Bake to the Roots, waar grafisch designer Marc de sterren van de hemel bakt! Dit recept is geen uitzondering, vandaag bakken we Duitse kerstmannen ook wel Nikolaus Honigkuchen genoemd ;)

 

Zo maak je Nikolaus Honigkuchen

Duitse kerstmannen 01
Duitse kerstmannen 02
Duitse kerstmannen 03
Duitse kerstmannen 04
Verwarm honing, suiker en boter tot de suiker is opgelost.
Laat het mengsel een poosje afkoelen.
Roer in een kom meel, bakpoeder en amandelmeel.
Klop eiwit en kruiden door het honing-mengsel.
Duitse kerstmannen 05
Duitse kerstmannen 06
Duitse kerstmannen 07
Voeg het honingmengsel bij het meelmengsel en mix het tot zich een deeg vormt.
Kneedt het deeg snel met de hand tot het soepel en glad voelt.
Verpak het deeg in vershoudfolie, laat het 30 minuten rusten in de ijskast.
Verwarm de oven voor op 225°C en leg bakpapier op twee bakplaten
Duitse kerstmannen 08
Duitse kerstmannen 09
Duitse kerstmannen 10
Duitse kerstmannen 11
Strooi meel op je werkplek en roll het deeg tot 5mm dikte.
Steek sterren uit het deeg met een doorsnee van 9 cm.
Leg de sterren op de bakplaat en bak ze 5 minuten.
Laat de koekjes op een rooster helemaal afkoelen.
Voor de kids maken we vrolijke kerstmannen van de koekjes, wij eten ze liever zonder extra zoetigheid.
Duitse kerstmannen 12
Duitse kerstmannen 13
Duitse kerstmannen 14
Strooi poedersuiker op je werkvlak, rol de marsepein dun uit.
Steek 2 grotere en 3 kleinere cirkels uit marsepein en snij ze in vieren.
Rol pupillen en mondjes uit dun uitgerold zwart & rood rolfondant.
Druk de marsepein kwarten op 3 uiteinden van de ster, een muts en twee wanten
Plak de rolfondant oogjes, neus en mond op de sterren
Duitse kerstmannen 15
Duitse kerstmannen 16
Versier de kerstmannen met kant&klaar glazuur en zilverparels.
Laat het glazuur heel goed drogen.
Duitse kerstmannen 17
Duitse kerstmannen home
Bestrooi de rest van de sterren licht met poedersuiker.
De sterren smaken heerlijk bij warme chocolademelk!
Bewaar the Nikolaus Kuchen in een koekblik met bakpapier tussen de lagen. Frohe Weihnachten!