Boodschappenlijst
120 gram fijne suiker
6 appels, geschild, klokhuis eruit, in stukjes
1 sinaasappel, alleen sap
½ theelepel kaneel
100 gram boter, gesmolten
extra boter, om de vorm in te vetten
+/- 6 witte boterhammen
poedersuiker
De Charlotte is een veelgegeten dessert in Normandië, Frankrijk. Je kunt er je oude boterhammen in recyclen en met de heerlijke herfstappels er in wordt het een heerlijk toetje. Als de Charlotte klaar is kun je er crème caramel over gieten of je geeft er Chantilly room bij. Wij houden van de Charlotte en de mini-monstetjes ook!
Zo maak je een Normandische Appel Charlotte
Eerst de voorbereiding...
Pers de sinaasappel.
Rol het brood plat.
Knip de korsten van het brood.
Snij het brood doormidden.
Smelt langzaam 20 gram boter
Doe de suiker met 3 eetlepels water in een pan.
Laat de suiker oplossen op laag vuur.
Tot het een lichte karamel is.
Roer de stukjes appel door de karamel.
Doe het sinaasappelsap erbij.
Voeg de kaneel aan de pan toe.
Roer de gesmolten boter er door.
- Zet de deksel op de pan, breng aan de kook en kook het mengsel 5 minuten
- Neem dan de deksel van de pan en kook tot het vocht is verdampt en de appel zacht is
Verwarm de oven voor op 200°C / 180°C Fan
Vet intussen de vorm in met boter.
Smelt de rest van de boter.
Week het brood in de boter.
Bekleed de vorm met het brood.
Schenk de appel in de vorm,
tot het brood gevuld is.
Dek de appel af met brood.
Bak de Charlotte in het midden van de oven in 35-40 minuten diep goudbruin en knapperig
Laat de Charlotte 5 minuten in de vorm op een rooster afkoelen.
Zet de bakvorm dan op een schaal en draai hem om.
Bestrooi de Appel Charlotte licht met poedersuiker en dan, bon appétit!