Vinaigrette
2 teentjes knoflook, geroosterd
3 vrije uitloop eidooiers
30 ml rode wijnazijn
15 ml Dijon-mosterd
500 ml plantaardige olie
45 ml limoensap
3 ansjovissen, kleingesneden
3 eetlepels Parmezaanse kaas, geraspt
versgemalen zwarte peper naar smaak
De Salade
1 baguette
55 gram boter
1 eetlepel platte peterselie
6 plakjes prosciutto
4 vrije uiloop eieren
2 kropjes romainesla
1 limoen
versgemalen zwarte peper naar smaak
De Ceasar salade is wel veel werk maar je kunt het in etappes doen, de knoflook kan van te voren geroosterd worden en de vinaigrette kun je ook een dagje eerder maken. Blijft over brood bakken en intussen eieren koken, sla wassen en scheuren en prosciutto bakken. Dus eigenlijk...valt het erg mee ;)
Zo maak je deze Ceasar-salade
Rooster eerst de knoflook - verwarm de oven voor op 190°C
Snij de wortelkant af.
Snij ook de steelkant af.
Rol de knoflook met wat olie in folie.
Rooster 30 - 35 minuten in de oven.
Zo maak je de knoflook-ansjovis vinaigrette
Zet alle ingrediënten klaar en scheid de eieren.
Voeg er de mosterd, olie en azijn aan toe.
Knijp de pasta uit de knoflook, doe het bij de vinaigrette.
Doe ook het limoensap, de kaas en ansjovis erbij.
Roer alles goed door elkaar.
Schenk in een kan maar hou 60 ml apart.
Zet de vinaigrette in de ijskast.
Maak de croutons
Verwarm de oven voor op 190°C
Snij het brood in blokjes van 2.5 cm.
Smelt de boter en laat het even bruinen.
Voeg de blokjes brood aan de boter toe.
Schud de blokjes tot ze goed bedekt zijn.
Hussel het brood tussentijds even door.
Spreid het brood uit op bakpapier op de bakplaat.
Schuif het in de oven en bak in 40 min. bruin en knapperig.
Neem de broodblikjes uit de oven en laat ze afkoelen.
Zo maak je de Ceasar salade
Kook de eieren 7 minuten, koel ze onder de koude kraan.
Pel de eieren en snij ze doormidden.
Bak de prosciutto knapperig.
Laat de prosciutto afkoelen op keukenpapier.
Was en droog de sla.
Schenk de 60 ml vinaigrette er over.
Schudt de sla door de vinaigrette.
Schud brood en peterselie door de sla.
Leg de eieren en prosciutto bovenop de salade.
Maal zwarte peper naar smaak over de Ceasarsalade en druppel er vinaigrette over of geef het er bij.
TIP! Wees eventueel voorzichtig met extra zout toevoegen omdat de ansjovis en prosciutto van zichzelf al zout zijn.