Boodschappenlijst
3 eetlepels mandarijnensap
200 gram ricotta
175 gram zachte gezouten boter, plus extra
275 gram fjne suiker
4 vrije uitloop bio-eieren
250 gram zelfrijzend bakmeel, plus extra
150 gram verse cranberries (of ontdooid)
fijn geraspte schil van 4 mandarijnen
2 eetlepels fijne suiker
bewaarde schil van 1 mandarijn, julienne gesneden
2 eetlepels poedersuiker
1 theelepel mandarijnen-sap
Vandaag bakken we een heerlijk luchtige, winterse cake met ricotta, mandarijn en cranberries (veenbessen). De cake is snel gemaakt en erg lekker maar de mini-monstertjes eten de cake om de bessen heen ;)) De mandarijn vinden ze wel lekker maar geconfijte schilletjes, brr!
Zo maak je de Cranberry - Mandarijncake
Rasp 4 mandarijnen.
Pers 1 - 2 mandarijnen, bewaar de schil.
Doe de ricotta in een kom.
Roer het mandarijnsap erdoor.
Zet het ricottamengsel even opzij
Klop boter en suiker romig.
Schraap de wand van de kom schoon.
Voeg het ricottamengsel toe.
Klop het door het boter-suikermengsel
Voeg de eieren 1 voor 1 toe, klop elk ei in het mengsel.
Doe het meel er in gedeelten bij en vouw het in.
Vouw in tot alle bloem is opgenomen.
Schep de mandarijnrasp er kort door, niet te lang mengen.
Doe de extra bloem in een middelgrote kom
Doe de cranberries er bij.
Schud de bessen door de bloem.
Schep de bessen door het beslag.
Verwarm de oven voor tot 180°C / 160°C hetelucht en vet de bakvorm in
Leg bakpapier in de vorm.
Schep het beslag in de vorm.
Strijk de bovenkant glad,
Zet de vorm in het midden van de oven.
De baktijd voor deze cake is 1 uur en 10 minuten, bij ons klopt dit precies maar check even met een prikker, voor alle zekerheid
Zo maak je geconfijte mandarijsschilletjes
Snij de bewaarde schillen julienne (dun).
Los de suiker in het water op.
Breng het water aan de kook.
Leg de schilletjes in de siroop.
Laat 5-6 minuten zacht koken.
Laat afkoelen op bakpapier.
Laat de cake afkoelen in de bakvorm.
Zo maak je het glazuur
Doe poedersuiker en sap in een kom.
Roer door elkaar tot een dik vloeibaar glazuur.
Laat het glazuur over de cake lopen.
Leg er geconfijte mandarijnschil en aalbessen bovenop.
Laat het glazuur drogen en zet er thee of koffie bij de cake.
Heerlijk!