SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

Een dagtrip naar Museumpark Archeon

was heel erg leuk!
Info, Zomer, Vakantie- & weekenduitjes en Geschiedenis
Archeon homepage

Museumpark Archeon
Archeonlaan 1
2408 ZB Alphen aan den Rijn
Telefoon: 0172-447 744 

website archeon
info@archeon.nl

Openingstijden zomervakantie Tarieven
Maandag 26 juli, 2 aug, 9 aug en 16 aug
open van 10.00 tot 17.00 uur (check de website)
open elke dinsdag tot zondag 10.00 - 17.00

Bezoekers moeten vooraf boeken via de website i.v.m. COVID19 regels

Archeon sidepic right

Het is stralend weer vandaag en we hebben online gereserveerd, vandaag gaan we met onze kleine ridder naar Museumpark Archeon in Alphen aan de Rijn. Acheon is een uitgestrekt park waarin je alles over de Prehistorie, de Romeinse Tijd, de Vikingtijd en de Middeleeuwen kan ontdekken. Er zijn originele huizen uit de verschillende tijden gebouwd en je kunt er mensen ontmoeten die je veel over het leven in die tijd willen vertellen. Geloof ons, ze weten er echt erg veel van en ze vertellen het graag aan jou!

We gaan eerst naar de kassa om in te checken en dan beginnen we in het Mesolithicum (de Midden-steentijd) (1 op de kaart)

Archeon 01
Archeon 02
Archeon 03
Archeon 04

We komen als eerste bij de Jager-verzamelaars aan en deze jager-verzamelaar kan je veel vertellen over het leven in de midden-steentijd. De kinderen mogen vragen stellen en een stukje verderop kunnen grotere kids (mits ze een zwemdiploma hebben!) boomstam-kanovaren. (2)

Dan lopen we terug naar de late Middeleeuwen (1000 - 1500 na C.). Als je het oude dorp met middeleeuwse huizen binnenwandelt zie je meteen aan je linkerhand het Galgenveld (35). Op het veld staan een rad en een schandblok. Wij lopen door, we willen eerst op het dorpsplein rondkijken.

Archeon 05
Archeon 06
Archeon 07

We zien Middeleeuwse mensen een praatje maken op het dorpsplein, misschien hebben ze net boodschappen gedaan. Er zit onder andere een  mandenvlechters-werkplaats (31), een hout- en beenbewerker (33), markt met visbank en waag (39), een weverij (44) een bakkerij met bakhuis (46) in het dorp. In het dorp zijn veel oude ambachten te zien en je kunt overal zo binnenlopen, om eens goed rond te kijken. Je kunt ook zelf een praatje te maken met de vriendelijke dorpsbewoners.

Archeon 08
Archeon 09
Archeon 10
Archeon 11

De huizen (34) zijn prachtig als je binnen bent maar het leven van moeders zag er toen heel anders uit dan nu. Er was geen kraan, als je water nodig had moest je naar buiten, water ophalen, uit de waterput.

Archeon 12
Archeon 13
Archeon 14

Je begrijpt dat je 7, 8, 9 kinderen(!) een bad geven toen heel anders was, zonder water uit de kraan. Net als de was doen, dat zal ook geen pretje geweest zijn. Daar staat tegenover dat moeders zelden buitenshuis werkten, alleen op de markt of in de moestuin misschien ;))

Archeon 15
Archeon 16
Archeon 17

Ook aan het dorpsplein gelegen vind je de Smidse (37) met stallen voor de ossen en varkens. De ossen zijn van een Spaans ras, ze zijn in 2018 geboren in een natuurgebied bij Arnhem en ze heten Isaac (naar Isaac Newton) en James (naar James Watt). En er zijn ook stallen voor paarden en ezels (38), een schaapskooi en een geitenstal (34a).

Het werk van de smid was erg belangrijk voor het dorp. Hij gaf de paarden nieuwe schoenen en maakte allerlei landbouwwerktuigen. De helmen, borstplaten en wapens die de smid van ijzer smeedde kwamen de ridders natuurlijk goed van pas.

Archeon 18
Archeon 19
Archeon 17

Dan bezoeken we de wapenkamer (34). Hier zijn veel wapens en helmen e.d. te zien die de smid voor de Ridders maakte. Dit is een hoogtepunt voor onze ridder Puk! Gelijk daarna gaan we langs een leuke geit door naar het Schuttersveld (36). Daar kan Pukzelf - onder begeleiding natuurlijk - het boogschieten op doelen oefenen. Nu kan de dag kan niet meer stuk voor onze ridder! Want het boogschieten gaat erg goed, wat de ridder zelf allang wist natuurlijk.

Het boogschieten was superleuk! Maar nu passeren we de Vinkingtijd en gaan bij de Romeinen (406 - 1500) op bezoek!

We komen eerst langs links een doolhof (D), met rechts een speeltuin (B) met picknickweide en dan lopen we onder de poort (10) door.
We zetten nu echt voet op Romeinse bodem, rechts zien we een tournooiveld (C) met daarachter een Romeins ambachtshuis (11a).

Ook bij de Romeinen is veel te zien maar onze kleine ridder wordt moe, dus we moeten keuzes maken. Het Domus (huis 11); Ambachtshuis (11a); Hortus Aromaticus (Geurende tuin 12); Kalender en schrijfschool (13 + 13a), het Forum (16), we slaan het allemaal over.  We bewaren het voor een volgende keer. De camping begrijpen we nu beter, er is hier veel te zien en te doen, te veel voor 1 dag!

Archeon 21
Archeon 22
Archeon 23

Daarom zetten we nu koers naar de Porticus (Gallerij (22c)) met het badhuis (22) en daaraan de Arena (23) om naar de uitrusting en wapens van de Romeinen te kijken. Dat is wat onze ridder het liefst wil zien: hoe zagen de ridders en andere strijders er in het echt uit en welke wapens gebruikten ze?

Met de aktiviteitenpas kunnen grotere kinderen kunnen hier - heel leuk - een Romeinse Fibula maken (22b) (een speld die de Romijnen aan hun kleding droegen).

Archeon 24
Archeon 25
Archeon 26
Archeon 27

Bij de Gallerij (22) ontmoetten we een Romeinse dame die veel over de Romeinen kon vertellen. Er waren ook indrukwekkende Romeinse schilden te zien en echte Romeinse helmen. Puk heeft in de souvenier-shop ook een helm gekocht, heel cool maar niet helemaal Romeins.

We bekijken snel nog even de Arena (23) (die Puk zelfs leeg erg mooi vond) en een Romeinse hijskraan (21) waarvan we in eerste instantie dachten dat het een katapult was ;)) Dan beginnen we aan de terugweg.

Nog even kort samengevat:
We hebben de Nederzetting van de Vikingen niet gezien, het Neolithicum, de Bronstijd en Nederlands Canon ook niet.
We zijn kort op bezoek geweest bij de Romijnen en het Archeologiehuis hebben we ook overgeslagen. Reden genoeg om in de toekomst zeker nog een keer terug te gaan naar Archeon!

Voor grotere kinderen is hier veel te doen
In de Prehistorie (1) bij de Jagers kun je boomstamkano varen en kei-trekken (5a)
In de IJzertijd (9) kun je leren hoe je een vuur maakt

In de Middeleeuwen kunnen kids oorkondes verdienen met zwaardvechten (32), boogschieten (36) en kalligraferen (47)

In de Romeinse Tijd leer je exerceren als een Romeinse legionair (Forum 16), speerwerpen (naast de arena 23) en kun je een rondleiding krijgen (18 bij de waterput)

Heel fijn! Overal kun je van alles en nog wat te eten & drinken kopen, maar er staan ook over het hele park verspreid genoeg picknickbanken voor iedereen.

Als je de activiteitenpas koopt kunnen kinderen verschillende leuke dingetjes maken, meer info op de website

Archeon 28
Archeon 29
Archeon 30

We kopen nog snel souveniers voor de thuisblijvers. Dan na even plassen voor we gaan rijden zoeken we de auto op. Het was een topdag, zegt onze kleine ridder voor het erg stil wordt in de auto...