Boodschappenlijst
4 bio-kippendij-filet
20 gram roomboter
4 sjalotten
2 teentjes knoflook
250 gram kastanjechampignons
125 gram magere spekblokjes
2 eetlepels tarwebloem
1 eetlepel tomatenpuree
300 ml rode wijn
1 bouillonblokje
250 ml water
takjes verse tijm
Coq au Vin was vroeger een echt arbeiders gerecht, als de kip geen eieren meer gaf belandde ze in de braadpan. Er werd niets verspild! Wij maken vandaag een ouderwets eenvoudige Coq au Vin, zoals de arbeiders hem maakten. Zouden ze toen zelf de kastanje-champignons gezocht hebben? Misschien wel! ;))
Zo maak je Coq au Vin
Verhit de pan en laat de boter bruinen.
Bak de kip in 5 minuten rondom bruin op hoog vuur.
Snij intussen de sjalotten en pel de knoflook.
Borstel de champignons en snij ze in vieren.
Neem de kip uit de pan en zet opzij.
Bak de spekblokjes in het kippenvet.
Voeg de sjalotten en champignons toe.
Bak de spekblokjes, sjalotten en champignons 5 minuten op middelhoog vuur
Voeg de tomatenpuree toe.
Dan de bloem en knoflook.
Roer en bak 2 minuten mee.
Doe de kip terug in de pan.
Leg het bouillonblokje in de pan en schenk de rode wijn erbij
Voeg water en takjes tijm toe.
Breng de stoof aan de kook.
Zet de pan op laag vuur.
Zet de deksel op de pan en laat de Coq au Vin 1 uur zacht stoven, neem na 15 minuten de deksel van de pan en draai de kip halverwege om
De kip moet nu zacht en goed gaar zijn.
Geef aardappelpuree, gebakken aardappelen of friet bij de Cock au Vin.
Optioneel kun je het ook met gekookte sperzieboontjes of een frisse groene salade serveren