Boodschappenlijst
280 gram kant-en-klaar bladerdeeg
200 gram courgette, in plakjes
1 gele paprika, in repen
1 rode paprika, in stukjes
1 rode ui, in ringen
2 teentjes knoflook, geperst
zeezout en versgemalen zwarte peper
wat olijfolie
1 eetlepel halfvolle melk
rozemarijn- en thijmblaadjes, fijngehakt
100 gram kerstomaatjes, gehalveerd
75 gram geitenkaas, verkruimeld
Vanavond eten we vegetarisch, we maken een heerlijke hartige Mediterrane bladerdeeg taart. De taart wordt volgepakt met verse groenten en kaas. Het recept is wel wat bewerkelijker dan we van te voren dachten, dus excuses voor de slechte kleuren van de laatste foto's. Het licht verdwijnt snel in de late namiddag maar het kunstlicht doet deze heerlijke taart geen recht!
Zo maak je de hartige Mediterrane taart
Bekleed een ingevette vorm met deeg, snij de randen af.
Prik met een vork gaatjes verspreid over de hele bodem.
Snij de cougette in dunne plakjes en de ui in dunne ringen.
Snij de paprika's in reepjes en voeg ze aan de groente toe.
Knijp de knoflook erbij.
Knip er thijm- en rozemarijnblaadjes over.
Bedek een grote ovenschaal met bakpapier.
- spuit het bakpapier royaal in met bakspray
- verwarm de oven voor op 220°C
- plaats het rek in het midden van de oven
- schuif de bakplaat er boven, om 2 etages te maken
Bestrijk het deeg met melk, bestrooi met een snuf zout.
Breng de groenten op smaak met peper en zout.
Beprenkel de groenten royaal met olijfolie.
Plaats de groente boven, het deeg onder in de oven.
Laat de taart en de groenten zo 15 minuten bakken maar wissel ze van plaats halverwege
Halveer de tomaatjes, verkruimel de kaas.
8 minuten om? Verplaats de taart omhoog.
Verplaats de groenten omlaag.
- neem na de 15 minuten bakken beide vormen uit de oven en verlaag de temperatuur naar 140°C
- zet de groenten opzij en druk de bodem van het deeg omlaag
- zet de deegbodem nog +/- 25 minuten in de oven om hem knapperig te bakken
Neem de taartbodem uit de oven, verhoog de temperatuur naar 180°C.
Vul de taartbodem met de groenten.
Verdeel tomaatjes en kaas over de groenten, strooi zout & peper.
Bak de taart nog 20-25 minuten in het midden van de oven.
Snij de taart en serveer meteen.
Wij eten er graag een knapperige, groene sla bij ;))
Geniet er van!