Boodschappenlijstje - Pavlova:
6 grote vrije uitloop eiwitten
350 gram fijne suiker
1½ theelepel maizena
1½ theelepel witte wijnazijn
Gepocheerde peren:
75cl fles fruitige rode wijn (zoals shiraz)
250 gram lichtbruine basterdsuiker
2 kaneelstokjes
250 gram bevroren bramen
8 mini-peertjes of 4 grote peren
Om te serveren
250 ml slagroom
125 gram mascarpone
30 gram poedersuiker
schil van 1 sinaasappel, geraspt
takjes citroentijm of munt, optioneel
Een heerlijke, mooie meringue kerstkrans gevuld met slagroom, fruit en fruitsiroop is een indrukwekkend dessert, als afsluiting van een kerstdiner. Maar laat je niet neppen! Dit dessert is makkelijk te maken, zelfs voor beginners, met een beetje geduld. Begin 1 max. 2 dagen van te voren, dat is het belangrijkst, zo maak je de 3 onderdelen in etappes.
Begin met de Meringuekrans
Teken een cirkel op bakpapier.
Klop de eiwitten bijna stijf.
Klop de suiker er lepel na lepel door.
Voeg de maizena toe en mix.
Mix de azijn er door.
Klop het eiwit tot het stijf is.
Schep hoopjes meringue in de cirkel.
Verwarm de oven voor op 140°C, hetelucht 120°C
Druk er met een eetlepel kuiltjes in.
Bak de kerstkrans 1 uur en draai de oven uit.
Laat de krans 2 uur drogen in de oven.
Bewaar de koude krans in een luchtdichte doos.
Zet de doos weg tot morgen en pocheer het fruit
Schil de peren, verwijder klokhuizen en was de bramen.
Doe de rode wijn, suiker en kaneel in een steelpan.
Voeg de bramen toe en breng het mengsel aan de kook.
Roer tot de suiker is opgelost en laat de bramen 10 minuten heel zachtjes koken
Giet het sap door een zeef in een schone pan.
Hou de bramen apart en doe de kaneel en peren er in.
Leg de peren in de siroop en breng aan de kook.
Laat de peren 45-60 minuten sudderen in het wijnmengsel.
Schep de peren in een diep bord en laat ze afkoelen.
Klop de slagroom en mascarpone met de suiker en de rasp.
Schep of spuit de slagroom in de kuiltjes in de Pavlova.
Decoreer de kerstkrans met peren, bramen en druppels siroop, leg er eventueel de kruiden op
Vrolijk Kerstfeest!