Boodschappenlijstje
Voor het deeg
500 gram zachte tarwebloem
20 gram verse gist (of 7g gedroogde)
350 ml warm water
30 ml extra virgin olijf olie, plus extra
10 gram zeezout
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel honing
Voor de topping
1 middelgrote ui
45 ml extra vergine olijfolie + extra
400 g pruimtomaten
een snufje fijne suiker
1 theelepel gedroogde oregano
50 g Parmezaanse kaas (of pecorino)
zeezout & gemalen zwarte peper
3 eetlepels fijn paneermeel
optioneel 6-8 ansjovisfilets
In het weekend maken we pizza voor de mini-monstertjes, niet de gewone maar een Siciliaanse met veel brood. Eigenlijk kun je het beter focaccia met een pizza topping noemen, hoe dan ook, iedereen vindt het lekker!
Zo maak je een Siciliaanse Pizza
Doe het meel in een mixerkom.
Strooi de gist er over.
Verwarm het water.
Voeg het water aan het meel toe.
Roer het stevig door elkaar.
Het wordt een kleverige massa.
Voeg het zeezout toe.
Voeg ook de honing toe.
Doe tot slot de olijfolie er bij.
Mix alles een paar minuten.
Schraap de randen schoon.
Vet je handen in (of doe ook handschoenen aan) want het deeg is erg plakkerig!
Leg het deeg in een schone, ingevette kom.
Laat het deeg op een warme plaats 1 uur rijzen.
Na 1 uur zou het deeg verdubbeld moeten zijn in volume
Vet je handen in met olie.
Vouw het deeg een paar keer.
Vorm een bal van het deeg.
Leg het deeg in een schone kom.
Dek het deeg weer af en laat het nog 1 uur rijzen
Snij de ui in reepjes.
Rasp de kaas.
Vet de bakvorm in met olie.
Het uur is om, terug naar het deeg, weer met ingevette handen ;))
Het deeg is goed gerezen.
Leg het in de bakvorm.
Druk het voorzichtig naar de rand.
Prik gaten met je vingertop.
Dek de bakvorm af en laat het deeg - voor de laatste keer - 30 minuten rijzen
Bak de ui zacht in 30 ml olijfolie.
Voeg 50 ml water, de suiker en oregano toe.
Doe de tomaten en het zout & perper erbij.
Laat het 15 minuten zacht sudderen
Meng de kaas met paneermeel, olie en oregano.
Spoel de ansjovis goed af, het is erg zout.
Plet de tomaten met een lepel en neem ze van het vuur.
Laat het tomatenmengsel op een koud bord afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200°C / 180°C hetelucht
Prik de gaten nogmaals.
Sprenkel olijfolie over het deeg.
Verdeel de tomatensaus er over.
Strooi het kaasmengsel er over.
Leg de ansjovis er bovenop.
Bak de pizza 45 - 50 minuten.
Verdeel de pizza in stukken met een pizzawieltje.
Serveer de Siciliaanse pizza punten met frisse kokommerschijfjes.
Of met een simpele salade er bij.
Gustare! - Geniet ervan!