Icon en

Een update

uit de moestuin
Met verse groenten, Moestuin, Oogsten en Met vers fruit
Moestuin sidepic

Wat groeit er nog in onze moestuin?
frambozen
komkommers
tomaten
aardbeien
druiven
 

foto rechts: vlinderhuisje

Moestuin sidepicll

September en de herfst komt er al weer aan, er hangen grote spinnen tussen de takken. De tuin heeft volop bessen, maar die zijn on-eetbaar ;D Wel prachtig om te zien maar niet gezond om te eten ;D

Onze 'moestuin' is nooit bedoeld om er dagelijks een maaltijd van te hebben, daar is hij veel te klein voor. We wilden graag aan de kids laten zien waar ons eten vandaan komt. Daar we hebben er nog steeds veel plezier in. Het zaadjes planten, de plantjes verzorgen, verpotten en dan oogsten, kinderen vinden het prachtig!

Moestuin 01
Moestuin 02
Moestuin 03
Moestuin 04

De frambozen blijven maar komen, elke dag plukken we een handvol en het lijkt er nog niet op dat het al gedaan is. De aardbeien blijven klein maar de vogels vinden ze toch erg lekker. Daar moeten we snel bij zijn ander blijft er niet veel van over!

Moestuin 05
Moestuin 06
Moestuin 07

Met de tomaten gaat het heel goed, het duurde even maar nu kunnen we ze eindelijk plukken en eten. Hier zijn ook kapers op de kust, er zijn dit jaar veel naaktslakken in de tuin maar die houden niet van tomaten. Welk beestje dan soms wel een gat in de tomaten en de bladeren knaagt is een raadsel.

Dit jaar hebben we ook veel bessen in de tuin buiten de moestuin. Ze zijn niet eetbaar maar wel prachtig!

Moestuin 08
Moestuin 09
Moestuin 10
Moestuin 11

De Sneeuwbes had in augustus nog kleine roze bloemetjes.

Maar nu, in september, zijn de bessen groot en wit.

De bessen van de Vuurdoorn komen in trosjes aan de takken.

Mahonia-bessen lijken veel op de blauwe bosbes in de moestuin.

De mahonia in onze tuin is komen aanwaaien, het struikje wordt veel in bermen langs de weg gebruikt. Maar de wortel, de geurige gele bloemetjes (maart-mei), de bladeren en de pitjes van de Mahonia Aquifolium  - zoals de struik voluit heet - bevatten een gevaarlijke giftige stof!

Alleen het vruchtvlees is niet giftig. Als je meteen de pitten verwijdert en het vruchtvlees kookt zijn de bessen wel eetbaar en het fruit schijnt ook lekker te zijn met veel vitamine C maar van zichzelf zijn de bessen wel zuur. Omdat we genoeg andere, veilig eetbare bessen in de tuin hebben laten we Mahonia met rust.

Heb je dit struikje in je tuin let dan heel goed op de kleinsten of knip die bessen gelijk af. De kleinere kids zien het verschil niet tussen een eetbare blauwe bes en deze Mahonia bessen! Wij denken erover om het maar weg te halen al zou dat wel jammer zijn want het is erg mooi.

Moestuin 12
Moestuin 13
Moestuin 14

We knippen een mooi boeket van de takken, voor in een vaas.

De druiven doen het ook goed maar we moeten nog even geduld hebben.

Een week of twee en ze zijn ook rijp om te plukken.

Moestuin 08
Moestuin 09

Ook de komkommers groeien maar door!

Hier zie je de oogst van 1 week.

We hebben nog zoveel plezier van de tuin!