Voor de salade
50g rijst-vermicelli-noedels
1 theelepel geroosterde sesamolie
1 paprika (elke kleur is goed)
1 middelgrote wortel
2 lente-uitjes, in reepjes gesneden
1 komkommer
1 daikon of witte raap
1 pomelo (of 1 roze grape fruit)
1 grote peer, gesneden
serveren met zoete chilisaus
Voor de pruimensaus
1 kaneelstokje
1 steranijs
2 rijpe pruimen
2 eetlepels fijne suiker
2 limoenen, alleen sap
Garnering
1 handvol pinda's, geroosterd
5 wontonvellen, in stroken
zout en gemalen witte peper
4 plakjes gerookte zalm
Voor 2 februari maken we een prachtige Traditionele Yusheng Prosperity salade, dan begint het Chinees Nieuwjaar. Het recept is van de Taiwanese Ching-He Huang, food writer en BBC televisie-chef. Omdat we niet alles lekker vinden in het recept maken we een kleine aanpassing, de grapefruit werd een sinaasappel ;) Ook konden we geen Daikon of witte raap vinden, daarom radijs.
Traditie is dat je allemaal rondom de tafel zit en dan - voor je gaat eten - wat groente opgooit, omdat dat geluk brengt in het nieuwe jaar. Natuurlijk niet zo Hollands onverschillig omhoog gooien, maar netjes, zodat het eten terug valt op de schaal.
Zo maak je een Yusheng Prosperity salade
Maak de pruimensaus of Sū méi jiàng eerst
Er zijn geen verse pruimen in deze tijd van het jaar en de gezouten Chinese pruimen zijn een stap te ver voor ons, daarom een pot pruimen
Doe alle ingredienten met 200ml water in een pan.
Kook tot de vloeistof stroperig is en laat afkoelen.
Roer er limoensap door, zet in de koelkast tot gebruik.
Kook de rijstnoedels zoals op de verpakking staat aangegeven en giet ze af
Schud de noedels met de olie.
Zet de noedels in de ijskast.
Was alle groenten.
Snij de uitjes in lange strips.
Snij de wortels in stokjes.
Snij de radijs in plakjes.
Snij de komkommer in stokjes.
Snij de paprika in dunne strips.
Snij de peer, strijk er citroensap op.
Pel de sinaasappel en snij in schijven.
Leg alles netjes op een schaal.
De zalm is altijd het centrum
Bewaar de salade even in de ijskast tot gebruik.
Strooi de pinda's en stukjes gefrituurde wonton over de salade.
Zet beide sauzen naast de Yusheng Voorspoed Salade en serveer onmiddelijk.
Iedereen gooit de groenten zo hoog mogelijk op met stokjes, zonder dat ze van het bord vallen en zegt hardop gunstige wensen voor welvaart in het nieuwe jaar! Xin Nian Kuai Le!