De boodschappen
350 gram mager varkensvlees
2 hard gekookte vrije uitloop eieren
45 ml olijfolie
1 teentje knoflook
mespuntje oregano
mespunt hot paprikapoeder
zeezout & versgemalen zwarte peper
2 zoete puntpaprika's
bosje platte peterselie
3 sjalotten
3 grote trostomaten
1 pak brooddeeg en 1 vrije uitloop ei
De Empanada is een klassiek Spaans gerecht dat oorspronkelijk uit het noord-westen van Spanje komt. Nu wordt deze populaire pastei overal in Spanje maar ook daarbuiten gegeten. Met allerlei vulling van hartig zoals vlees, vis of kaas tot zoet met allerlei fruit. De Empanada kan heet of koud gegeten worden.
Maak brooddeeg* zoals op het pak staat, rol het tot 2 cm dik.
Vet een 20 cm vorm in, bekleed hem met deeg, prik er gaatjes in.
Snij het varkensvlees in lange, dunne reepjes.
Doe paprika, oregano en de knoflook in een schaal.
*Voor het brooddeeg kun je een gewoon pak broodmix gebruiken maar een pak pizzabodem/focaccia-meel. werkt perfect. Je haalt met gemak een ronde bodem, een rand en een deksel uit 1 pak.
Leg het vlees op de kruiden, voeg peper en zout toe en roer het door.
Trek vershoudfolie over de schaal en zet hem +/- 30 minuten in de ijskast.
Was intussen de paprika's, haal zaad en lijsten eruit en snijdt ze in reepjes.
Hak peterselie en uien.
Leg de tomaten in heet water.
Trek het vel van de tomaten.
Hak de ontvelde tomaten in blokjes.
Verhit de olijfolie met een klein stukje boter (om beter te bruinen) en bak het vlees.
Bak het vlees rondom bruin & gaar en zet het opzij tot later.
Bak in dezelfde pan de puntpaprika, uien en het 2e teentje knoflook zacht.
Voeg de tomaten en peterselie pas toe als de uien gekleurd zijn.
Strooi er wat zeezout en versgemalen zwarte peper over.
Roer alles door elkaar en bak het nog een 1 - 2 minuutjes.
Schep een laag groenten in de vorm en leg het vlees erop.
Verwarm de oven voor op 200°C
Snij de gekookte eieren in schijfjes.
Weer een laag groente en dan ei bovenop.
Groenten weer en dan de deksel van deeg.
Snijdt de rand van de deksel en druk hem aan.
Druk met een vormpje een cirkel uit het midden.
Zo ontsnapt de hete stoom als de pastei in de oven staat.
Bestrijk de pastei na 20 minuten bakken met losgeklopt ei.
Bak de pastei nog +/- 10 minuten en laat hem afkoelen op een rek.
Zet een bord op de vorm en draai de vorm om, de pastei komt er gemakkelijk uit.
Herhaal het op de plank of schaal waarop je de pastei serveert.
Deze pastei heeft alles wat je nodig hebt in een maaltijd.
Wat olijven is als bijgerecht meer dan voldoende. ¡buen provecho!