Boodschappenlijstje
200 gram bloem
60 gram fijne suiker
1 eetlepel bakpoeder
snuf zeezout
rasp van 1 citroen
2 vrije uitloop bio-eieren
40 gram zachte boter, in blokjes
1 theelepel vanille extract
Optioneel: 1 eetlepel anisette
1 L arachide olie, voor frituren
Favette horen traditioneel bij het Venetiaans Carnaval, dat dit jaar vanaf 8 februari gevierd wordt en dat op dinsdag 25 februari eindigt. Toen wij de grappige bolletjes zagen konden we niet zo lang wachten. We wilden ze proeven!
Favette zijn zoete, hapklare, gefrituurde deegballetjes. Door de kinderen worden ze met poedersuiker bestrooid gegeten, bij het ontbijt of na school. Volwassenen eten ze liever met anijs-likeur, dat aan het deeg wordt toevoegd. Naar keuze dus!
Zo maak je Favette
Rasp de citroen.
Zeef het meel in een grote kom.
Voeg de suiker toe.
Bakpoeder en zeezout.
en citroenrasp.
Roer door elkaar en maak een kuiltje.
Breek de eieren in het kuiltje.
Boterblokjes erbij.
Het vanille extract.
Roer het grof door elkaar.
Kneed het glad met de hand.
Kneed het deeg tot het glad, elastisch en een beetje kleverig aanvoelt en rol het in een bal.
Verpak het deeg in vershoudfolie.
Laat het deeg 5 minuten rusten, op kamertemperatuur.
Verdeel het deeg in 5 ongeveer gelijke stukken en zet de pan met olie op medium hitte aan
Rol de 5 stukken in ± 1cm dikke slangen.
Snij de 5 slangen in stukjes van ± 1 cm.
Rol er tussen je handen balletjes van.
Als de olie de 180°C bereikt frituur je de balletjes ongeveer 4 minuten tot ze rondom goudbruin zijn
Frituur de Favette in gedeelten.
Laat goed uitlekken op keukenpapier en leg ze op een schaal.
Rol de Favette door fijne kristalsuiker of bestrooi ze met poedersuiker, naar keuze. Ze zijn erg lekker!