SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

Figolli

lieve (paas)koekjes uit Malta
Europees, Pasen, Koekjes bakken en Traktatie
Malta side pic

De boodschappen
200 gram zachte boter
400 gram meel
80 gram suiker
2 eierdooiers / 2 eiwitten
1 theelepel citroenrasp
snufje zout
250 ml water
vulling: 180 gram suiker
250 gram amandelmeel
1 eetlepel oranjebloesemwater

Malta figolli side pic

Op het mooie eiland Malta wordt in februari de Prinjolata gemaakt. Deze apart versierde taart die een besneeuwde berg voorstelt wordt in elke koffieshop of banketbakkerij geserveerd tijdens het carnaval. Je kunt er Imqaret (gefrituurde dadelpasteitjes) eten, op elke straathoek staat wel een stalletje dat deze zoete snack verkoopt.

Dan zijn er allerlei amandelkoekjes zoals in november Ghadam tal-Mejtin (dead men's bones), voor kerstmis bakt men Qaghaq ta' l-Ghasel (honing kransjes), tijdens Lent (Vasten) zijn er de Kwarezimal (amandel, kaneelen cacao koekjes)

Met Pasen eet je hier Figolli (met marsepein gevulde figuurtjes zoals haasjes, kuikens, vissen en vlinders) en deze lieve koekjes bakken we vandaag!

Zo bak je 25 Figolli

Malta figolli 01
Malta figolli 02
Malta figolli 03
Malta figolli 04
Mix meel, zout, citroenrasp en boter tot een kruimelig deeg.
Doe de suiker erbij en mix het door de kruimels.
Voeg de dooiers toe en kneed ze met de hand in het deeg.
Voeg langzaam water toe tot het deeg stevig en hanteerbaar is.
Malta figolli 05
Malta figolli 06
Kneed het deeg snel met de hand door tot het soepel aanvoelt.
Rol het deeg in een bal en zet het even opzij.

Zet 1 eetlepel eiwit opzij en verwarm de oven voor op 175°C

Malta figolli 07
Malta figolli 08
Malta figolli 09
Mix de suiker met het amandelmeel.
Roer oranje bloesem en eiwitten erdoor.
Kneed de marsepein snel met de hand.
Malta figolli 10
Malta figolli 11
Malta figolli 12
Malta figolli 13
Rol het deeg uit en steek er figuren uit in paartjes.
Je hebt steeds twee figuurtjes per koekje nodig.
Schep er in het midden wat amandelpasta op.
Strijk eiwit op de randjes leg het tweede koekje erop.
Druk de koekjes zorgvuldig dicht zodat er geen vulling uit lekt.
Malta figolli 14
Malta figolli 15
Malta figolli 16
Bak de koekjes in 20 minuten lichtbruin.
Laat de koekjes helemaal afkoelen.
Maak glazuur van poedersuiker en wat water.
Malta figolli 17
Malta figolli 19
Malta figolli 18
Malta figolli 20
Roer een druppel voedings-kleurstof door het glazuur.
Smelt eventueel stukjes chocola au bain marie.
Verdeel het glazuur over potjes en maak verschillende kleuren.
Versier de koekjes naar je eigen smaak en fantasie.
Malta figolli 21
Malta figolli promo l
Gebruik glazuur, chocola en sprinkels om te versieren maar geen Paaseitjes in juli!
De kids hebben evenveel plezier met versieren als met het opeten van de lekkere koekjes!

L-Ikla t-Tajba! - De juiste maaltijd! (?)