Boodschappenlijstje
100 gram tarwemeel
100 gram semolina meel
50 gram broodmeel
5 gram verse gist (of 7g gedroogde)
150 ml water
2 eetlepels extra vierge olijfolie + extra
zeezout naar smaak
250 gram cherry tomaten
10 zwarte olijven
gedroogde oregano, naar smaak
versgemalen zwarte peper, naar smaak
Ons eerste recept van juni - onze Italië-maand - is een erg lekkere Focaccia Barese, naar een recept van food writer Valeria Necchio. Zij geeft 2 topping ideeën voor het brood: cherry tomaatjes & zwarte olijven of ui met oregano en zwarte peper. Wij kiezen voor de eerste optie maar verdubbel het recept en je bakt twee broden in één keer. Het brood verdwijnt gegarandeerd supersnel!
Zo maak je Focaccia Barese
2 kleine kanttekeningen:
- het verse gist was uitverkocht, iedereen bakt in covid-tijden :)
- wij laten de aardappelen uit het recept
Meng het meel en maak een kuiltje voor de gist.
Voeg het water langzaam aan toe en vouw het in.
Voeg olie en zout langzaam toe, kneed het deeg met de hand.
Strooi meel op je werkplek en leg het deeg er op.
Bestrooi het deeg ook met wat meel
Vouw en rek het deeg en vorm het in een bal.
Vet het blik in terwijl het deeg 2 - 3 uur rijst.
Rol het deeg in een dikke rechthoek.
Druk het deeg in het bakblik en laat 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200°C
Besmeer het deeg met olijfolie.
Druk er halve tomaatjes & olijven in.
Bak het brood in 30 minuten goudbruin.
Zet de Focaccia Barese nog vijf minuten op de onderste richel van de oven, dit om de broodkorst knapperiger te maken
Laat het brood even afkoelen.
Serveer de Focaccia Barese warm of op kamertemperatuur.
Gustare! Geniet ervan!