De boodschappen
500 gram doorregen rundvlees, in blokjes
150 ml runder fond
1 grote wortel
een laurier blaadje
1 grote ui + 6-8 sjalotjes
teentje knoflook
3 stengels bleekselderij
bosje platte peterselie
250 gram paddenstoelen
1 - 2 eetlepels bloem
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels boter
185 ml rode wijn
Een klassiek Franse stoof is de boeuf Bourguinonne. Een gemakkelijk te maken gerecht, maar je moet er wel de tijd voor nemen. Daarom is het ideaal voor de zondag, gezellig met een lekker rood wijntje.
Zo maak je Boeuf Bourguinonne
Braad de rundvleesblokjes aan in half olie/half boter.
Schep het vlees als het bruin is uit de pan en zet het opzij.
Pel de sjalotten en de knoflook en laat ze heel.
Pel de witte ui en hak hem in kleine stukjes.
Borstel de champignon, snij de grote in kwarten en laat de kleine heel.
Was de bleekselderij, dep het droog met keukenrol en snij het in fijne reepjes.
Schil de winterwortel en snij hem ook in kleine reepjes.
Was de peterselie in ijskoud water en laat ze goed uitlekken.
Knip de peterselie heel fijn met de keukenschaar.
Bak de shalotten rondom licht bruin en neem ze uit de pan.
Bak de ui, bleekselderij, wortel en de knoflook ook zacht.
Voeg 2 eetlepels bloem toe en roer ze door de groenten.
Voeg de wijn in kleine scheutjes toe en roer het door de groenten.
Schenk het runderfond ook bij de groenten en roer het door.
Breng de groenten aan de kook. Voeg het vlees en de laurier toe.
Laat de stoof met de deksel op de pan 3 uur zacht sudderen.
Roer af en toe in de pan. Er zijn nog 3 ingredienten ongebruikt.
Als het vlees bijna gaar is bak je snel de champignons.
Schep de champignons en de shalotten door de stoofpot, verwijder de laurier.
Zet de stoof in een grote schaal op tafel en strooi de peterselie er over. (oeps, vergeten!)
Geef net als de Fransen gekookte aardappelen en veel rode wijn bij de stoof, heerlijk!