Icon en

Galaktaboureko

uit Griekenland
Europees, Met vers fruit, Taart en Sauzen
Galaktoboureko side

De boodschappen
50 gram boter
3 vrije uitloop eieren
125 gram lichtbruine basterdsuiker
1/2 theelepel vanille extract
90 semolina (griesmeel)
1 liter melk, warm
5 velletjes filodeeg
3 sinaasappels
440 gram suiker
2 eetlepels citroensap
190 ml water

Greece side pic

Deze traditioneel Griekse Galaktoboureko (griesmeeltaart) wordt gemaakt met filodeeg en geserveerd met een kleverige sinaasappelsiroop. De taart op zich is niet zoet, de sinaasappelsiroop wel. Zoet maar met een zacht bittere ondertoon, überlekker is ie! Het recept is niet moeilijk maar de taart is wel bewerkelijk. Toch maken hoor, want hij is zeer de moeite waard!

Zo maak je Galaktoboureko

Zo maak eerst je de sinaasappelsiroop

Galaktoboureko 01
Galaktoboureko 02
Galaktoboureko 03
Boen de sinaasappels goed af met water met azijn, goed naspoelen!
Rasp de schil van de sinaasappels maar rasp geen wit mee, bitter!
Pel de sinaasappels, snij ze in schijfjes en verwijder de pitjes.
Galaktoboureko 04
Galaktoboureko 06
Galaktoboureko 05
Galaktoboureko 07
Zet 190 ml water op en laat de suiker hierin oplossen.
Roer de sinaasappelrasp er door als de suiker is opgelost.
Pers twee eetlepels sap uit een halve citroen.
Voeg het verse citroensap aan de siroop toe.
Galaktoboureko 08
Galaktoboureko 09
Galaktoboureko 10
Laat de siroop 8-10 minuten inkoken op laag vuur.
Voeg de sinaasappelschijfjes aan de siroop toe.
Laat de siroop afkoelen en leg wat schijfjes apart.
Zo maak je de vulling en de taart
Galaktoboureko 11
Galaktoboureko 12
Galaktoboureko 13
Galaktoboureko 14
Ontdooi 5 vellen filo deeg en vet een 20 cm springvorm in.
Klop drie eierdooiers met de suiker en de vanille romig.
Verwarm de melk maar laat hem niet koken.
Weeg het griesmeel (semolina) exact af.
Galaktoboureko 22
Galaktoboureko 23
Smelt de boter om het filo deeg mee in the smeren voor het in de vorm gaat.
Bestrijk 4 vellen, leg ze schuin in de vorm zodat de punten uitsteken.

Verwarm de oven voor op 180°C

Galaktoboureko 15
Galaktoboureko 16
Galaktoboureko 17
Klop de semolina en de melk in gedeelten door het eimengsel.
Klop tot alle ingredienten samen één geheel geworden zijn.
Giet de mix in een pan en laat het aldoor roerend 10 minuten indikken op een laag pitje.
Galaktoboureko 19
Galaktoboureko 21
Galaktoboureko 25
Galaktoboureko 27
Klop in een schone kom de 3 eiwitten stevig maar niet stijf.
Vouw het eiwit in gedeelten snel in de griesmeel-mix.
Schep de vulling in de springvorm en dek hem af met de punten deeg.
Bestrijk vel 5 met boter en leg het gevouwen bovenop.

Let op! De taart moet ongeveer 40 tot 45 minuten bakken. Kijk na 20 minuten of de taart bovenop niet te snel bruin wordt. Als dat zo is dek je de taart af met aluminiumfolie, tot hij gaar is!

Galaktoboureko 28
Galaktoboureko 29
Galaktoboureko 30
Schuif de vorm in de oven en bak de taart 40-45 minuten.
Laat de Galaktoboureko in de vorm afkoelen tot hij nog net lauw is.
Serveer de taart meteen en geef de sinaasappel-siroop erbij in een kan.
Galaktoboureko promo l
Galaktoboureko promo ll

Galaktoboureko is zo lekker! Extra lekker is deze taart met een kopje Griekse koffie er bij. Op die Griekse koffie komen we later nog terug :))

Morgen zijn we in Hongarije...tot dan!