De boodschappen voor amandelspijs
500 gram blanke amandelen
500 gram suiker
geraspte schil van een ½ citroen
1 vrije uitloop ei, losgeklopt
klontje boter, gesmolten
De boodschappen voor speculaas
275 gram Zeeuwse bloem
140 gram boter (kamertemperatuur)
140 gram bruine basterdsuiker
20 ml water of melk
20 gram speculaaskruiden
snufje zout
1 theelepel bakpoeder
1 vrije uitloop ei
wat blanke amandelen
De lekkerste speculaastaart maak je zelf en het echt is geen moeite, je moet alleen op tijd beginnen. Volgens de Banketbakker - Cees Holtkamp, wie anders? - word je gevuld speculaastaart pas echt lekker als je de spijs minstens 4 dagen en het deeg minstens 24 uur in de ijskast zet, voor je het gaat bakken. Zijn recept gebruiken wij vandaag!
Zo maak je een traditionele, gevulde speculaastaart
Begin met het maken van de amandelspijs
Voeg terwijl je maalt de boter en het ei geleidelijk toe.
Verpak de amandelspijs in vershoudfolie en zet het +/- 4 dagen in de ijskast dan kunnen de smaken blenden.
Zo maak je speculaasdeeg
Verwarm de oven voor tot 155°C en vet de bakvorm in.
Laat de speculaas-taart eerst afkoelen in de vorm.
Snij de taart pas aan als hij bijna helemaal afgekoeld is.