Boodschappenlijstje Speculaasdeeg
140 gram boter (kamertemperatuur)
125 gram donkerbruine basterdsuiker
¼ citroen, geraspt
een snufje zeezout
½ losgeklopt ei (kamertemperatuur)
2½ eetlepel melk
250 gram Zeeuws bloem
1 theelepel bakpoeder
1½ eetlepel speculaaskruiden
Amandelspijs
250 gram blanke amandelen
250 gram fijne kristalsuiker
¼ citroen, rasp
1 vrije uitloop ei, losgeklopt
wat extra bloem, om te strooien
1 vrije uitloop ei, losgeklopt
wat halve witte amandelen
Vandaag bakken we gevulde koeken en omdat de goede Sint weer in ons land is aangekomen maken we gevulde speculaaskoeken. Want zeg nu zelf, wat is Sinterklaas zonder speculaas? Let op! Begin minimaal 1 dag van tevoren zodat de smaken goed kunnen blenden!
Zo maak je gevulde speculaaskoeken
Boen een citroen schoon en rasp 1/4 fijn.
Doe boter, suiker, zout en rasp in de mixerkom.
Mix alles door elkaar.
Klop een ei los.
Voeg de helft van het ei en de melk toe.
Mix alles goed door elkaar.
Voeg dan het meel, bakpoeder en speculaaskruiden toe.
Kneed alles snel met de hand.
Rol het speculaasdeeg in folie.
Zet het deeg een nacht in de ijskast.
Maal de amandelen met de suiker en de citroenrasp.
Mix geleidelijk losgeklopt ei door de gehakte amandelen.
Vorm een rol van amandelspijs, verpak hem in vershoudfolie.
Leg de rol amandelspijs ook minimaal 1 nacht in de ijskast.
Dag 2, verwarm de oven voor tot 200°C en bekleedt een bakplaat met bakpapier.
Strooi bloem, rol het deeg uit tot 1 cm dikte en steek er cirkels uit.
Druk amandelspijs op de helft van de koeken, laat rondom 1 cm vrij.
Leg de andere cirkels er bovenop, druk de rand stevig dicht met wat ei.
Strijk losgeklopt ei op de koeken en druk een amandel in het midden.
Bak de koeken 12 - 15 minuten, laat ze afkoelen op een rooster.
Zo blij dat Sinterklaas weer in het land is!