SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

Damhert glutenvrij bruinbrood

met Le poole broodverbeteraar
Lunch, Brood bakken, Glutenvrij en Lactose vrij
Damhert glutenvrij bruinbrood sidepic
De boodschappen
1 pak Damhert Glutenvrije bruinbroodmix
7 gram gedroogde gist
1 eetlepel honing
400 ml lauw water
16 gram Le Poole broodverbeter-pasta
2 eetlepels olijfolie, om in te vetten
Damhert glutenvrij bruinbrood sidepicll
Vandaag bakken we Glutenvrij bruinbrood nummer 3, we gebruiken Damhert bruinbroodmix. Buiten het recept op de verpakking om vervangen we de boter door Le Poole's broodverbeteraar. Het is de eerste keer dat we dit gebruiken. We willen zien of het verschil maakt in het vervelende kruimelen dat glutenvrij brood doet.

 

Zo maakten wij Damhert glutenvrij bruinbrood

Damhert glutenvrij bruinbrood 01
Damhert glutenvrij bruinbrood 02
Damhert glutenvrij bruinbrood 03
Damhert glutenvrij bruinbrood 04
Roer de gist door het meel, voeg water, honing en Le poole's toe.
Mix 1 minuut op snelheid 1, 3 minuten op stand 3.
Vet intussen de bakvorm in met 1 eetlepel olijfolie.
Schep het deeg met een natte spatel in de bakvorm.
Verwarm de oven voor op 225°C en breng 200ml water aan de kook
Damhert glutenvrij bruinbrood 05
Damhert glutenvrij bruinbrood 06
Damhert glutenvrij bruinbrood 07
Strijk de bovenkant glad.
Sprenkel er wat koud water op.
Snij het deeg rondom los.
Damhert glutenvrij bruinbrood 08
Damhert glutenvrij bruinbrood 09
Damhert glutenvrij bruinbrood 10
Damhert glutenvrij bruinbrood 11
Smeer bovenop het deeg een eetlepel olijfolie.
Maak een 3cm diepe inkeping in het deeg over de lengte.
Laat het deeg +/- 45 minuten rijzen, liefst in een plastic zak.
Zet de vorm in de oven, naast een kom met heet water.
Laat het brood 10 minuten bakken met het schaaltje water ernaast, neem niet!! het schaaltje uit de oven maar verlaag wel de temperatuur naar 200°C. Bak het brood af in 45-50 minuten.


Na het verwijderen van het schaaltje water zakte het brood in, wij denken dat het openen van de deur na 10 minuten bakken het probleem is.

Damhert glutenvrij bruinbrood 12
Damhert glutenvrij bruinbrood 13
Damhert glutenvrij bruinbrood 14
Op dit moment zakt het brood helemaal in.
Na 50 minuten in de oven.
Flip het brood uit de vorm op een rooster.
Omdat we niet graag eten weggooien en ook omdat glutenvrij meel niet goedkoop is laten we het brood eerst helemaal afkoelen . Dan snijden we de keiharde onaantrekkelijk bovenkant eraf en proeven we het brood, dat smaakt onverwacht heel goed.
Damhert glutenvrij bruinbrood home
Damhert glutenvrij bruinbrood homell
Laat het brood eerst helemaal afkoelen en snij het dan.
We doen morgen toch maar even de brooddoos proef!

Onze conclusie
Het maken en bakken van dit brood was iets meer werk dan de vorige twee. Het deeg is nogal plakkerig, vandaar de natte spatel. Het los- en insnijden begrijpen we niet - het lijkt geen effect te hebben of het natte deeg - maar we doen het wel. Bij het rijzen vallen er stukjes deeg over de rand van de vorm, vandaar de plastic zak? Het deeg heeft heel veel kleine luchtbelletjes en is heel zacht. We bakken het exact zoals de verpakking aangeeft maar na het verwijderen van het schaaltje water zakt het brood in. Het brood ziet er niet uit maar het ruikt lekker. De structuur en de kleur binnenin zijn prima. Het brood smaakt na het verwijderen van de korst bovenop lekker en in de de brooddoos blijft het beter dan de vorige twee broden. De broodverbeteraar verbetert dus inderdaad! Maar door het inzakken toch weer een teleurstellend resultaat!

In de brooddoos blijft het brood ook goed, de broodverbeteraar werkt dus echt!