SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

Het 4e kwartaal 2022

in onze tuin
Moestuin, Info en Winter
Oktober 01
Oktober bollen planten
Tuin 4de kwartaal

Oktober
De tuin heeft veel werk nodig in deze tijd van het jaar! We moeten gaan snoeien en terugknippen nu, voor de winter begint. De vlier is gigantisch en hangt tot bij de buren, vooral als hij zwaar is van de regen. Maar ook de Framboos, Vuurdoorn en Druiven moeten we snoeien.

We zijn laat met de bloembollen planten, die moeten snel in de grond. We vegen bijna elke dag want veel stuiken verliezen hun blad. We strooien de afgevallen bladeren over de aarde, een lekker dekentje voor als het straks koud wordt. Maar eerst bemesten we de tuingrond, met bio-mest natuurlijk. 

01. oktober frambozen
02. oktober aardbeien
03. oktober winter cyclamen
04. oktober kruiden

De frambozen worden afgeknipt tot onderaan.

De aardbeien hebben nog veel bloemetjes, maar geven geen fruit meer.

De kleine Wintercyclamen bloeien al.

De kruiden doen het heel goed, de Salie groeit de bak uit!

05. oktober courgette
06. oktober sneeuwbes
07. oktober krentenboom
08. oktober dwergmispel

Insecten eten de bloemen van de courgette helemaal op.

Er zijn Sneeuwbessen in overvloed!

Het Krentenboompje is nu helemaal in herfstkleuren.

De bessen van de dwergmispel zijn nu oranjerood.

November

Het is begin november maar als je naar de aardbeien kijkt zou je het niet geloven. De bloemen blijven komen, de vruchten waarschijnlijk niet meer. Het kleine stekje van de Oost Indische kers dat we cadeau kregen doet het geweldig, maar dit jaar nog geen bloemen helaas. Maar we wachten rustig af tot volgend jaar.

09. november aardbeien
10. november oost indische kers
11. november klimrozen
12. november dennenboom

Wat ook nog steeds prachtig bloeit is de rose klimroos die tegen de schuur aanstaat. Zelfs op sombere dagen zijn de roosjes prachtig. De dennenboom groeit als kool en aan elke tak komen mooie nieuwe takjes.

13. november potgrond
14. november winterharde violen
15. november winterharde viooltjes

We hebben winterharde viooltjes gekocht om de late najaarstuin wat op te fleuren. We zetten ze in potten want als het per ongeluk toch een strenge winter zou worden kunnen ze in de schuur overwinteren. Want winterhard betekent voor plantjes niet dat ze dagenlang strenge vorst aankunnen, maar dat ze niet perse lekker in het warme zonnetje hoeven te staan. Ze kunnen best kouder weer aan maar stenge vorst is een stap te ver!

16. november krentenboom
17. november krentenboom
17. november phlox
18. november dwergmispel

De krentenboom is al zijn blaadjes nu verloren, een paar weken geleden nog maar had hij de mooiste herfstkleuren. De boom heeft veel kruisende takken dus we snoeien wat teveel is weg, voor zich eventuele nachtvorst voordoet. Het knippen is al klaar maar er moet ook nog wat afgezaagd worden. ;))

Daarna is de Phlox aan de beurt, die is al aan het afsterven. We helpen ze een handje door ze tot aan de grond af te kippen, net als de pioenen. Dan groeien ze na de winter weer prachtig terug. Maar kijk eens naar de bessen van de Dwergmispel, die zijn nu zo schitterend mooi rood!

December 2022

Het is ineens een stuk kouder buiten dus we zorgen snel voor de vogels! We hangen vogel-pindakaas op in het kleine vogelhuisje. We rijgen pinda's en zetten buitenvogelzaad neer. 's Ochtends vroeg, als iedereen nog in bed ligt, horen we al het gekwetter en geruzie van de kauwtjes. Ze hebben allemaal trek in die heerlijke pinda's, maar er is er altijd 1 die de anderen de baas is!

20. december vogelvoer
21. december vogelvoer
22. december vogelvoer
21. december vogelvoer

December is hier en het is uit met het zachte weer! De wind loeit om het huis, het is overdag gemiddeld 3°C maar in de tuin zien we nog steeds veel gele blaadjes. Aan de andere kant, in de voortuin, heeft de hulst bessen. De tuinmeubels moeten nodig naar binnen!

Cardinaalsmuts december
Hulst december
Ribes december 2022

In de voortuin zijn de kleine blaadjes van de (nog-nooit-bloeiende) Kardinaalsmuts (of Euonymus) mooi rood geworden, die van de Blauwe Regen zijn geel. De hulst is het hele jaar donkergroen, zo mooi met de rode bessen!

26. december acacia
27. december frozen

Maar dan wordt december echt koud, het vriest en de straat is heel glad! Op de singel wordt volop geschaatst, zo leuk om te zien! In de tuin is alles wit met rijp. Mooi, de wintertuin!

Sluiten we het jaar in onze tuin af met een wijze observatie ;)) In welk seizoen ook, er is altijd moois te zien in een tuin.