Boodschappenlijstje
75 gram boter (kamertemperatuur)
75 gram fijne suiker
½ vrije uitloop ei (kamertemp.)
1 theelepel vanille essence
125 gram bloem
½ theelepel bakpoeder
poedersuiker
rood, roze en fuchsia rolfondant
eetbare goudverf en kwastje
eetbare zwarte viltstift
Met het Chinees Nieuwjaar op komst bakken we traditiegetrouw vanillekoekjes voor de mini-monstertjes, hun favoriete koekje. In het jaar van de os zijn dat natuurlijk ossen, maar dan piepklein! We geven ze een fondant jasje in drie geluk brengende kleuren en een piepklein beetje goudverf. Na even zoeken vonden wij het mini-uitsteekvormpje hier.
Zo maak je de ossen
Mix boter en suiker romig.
Mix er ei en vanille door.
Mix er meel en bakpoeder in beetjes door.
Mix tot het deeg kruimelt.
Kneed het met de hand glad.
Rol het deeg in vershoudfolie.
Zet het een paar uur in de ijskast.
Pak het deeg uit de ijskast en bestrooi een bakmat dun met meel
Rol het deeg tot 1cm dikte.
Gebruik je lieve os-uitsteker.
Steek de koekjes uit.
Zet de koekjes in de ijskast.
Laat de koekjes minstens 1 uur koelen zodat ze niet uitlopen tijdens het bakken (wat hier vandaag grandioos mislukte :D geen idee waarom!)
Begin intussen aan de fondant decoratie
Strooi poedersuiker op de bakmat.
Rol het fondant dun uit.
Steek er ossen uit.
Zet de ossen even opzij en verwarm de oven voor op 180°C
Schuif de bakplaat in het midden van de oven.
Bak de kleine koekjes in 8 tot 10 minuten licht goudbruin.
Laat de koekjes helemaal afkoelen, op een rooster.
Plak de fondant ossen met water op de koekjes.
Verf hoorns, staart en hoeven goud, teken de ogen op.
Zo zijn de ossenkoekjes klaar voor bij de thee :))
Xin Nian Kuai Le! Gong Xi Fa Cai! Gelukkig Nieuwjaar! Happy New Year!