Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
2311 EW Leiden
Tel: 071–516 31 63
E-mail: info@rmo.nl
Openingstijden:
Dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur
Toegangsprijzen:
t/m 18 jaar gratis
volwassenen: 14.00 euro
Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is een heel bijzonder museum omdat je hier heel ver teruggaat in de tijd. Het is prachtig gelegen aan het Rapenburg in Leiden. We zijn hier op een heel rustige dag, de zomervakantie is net begonnen. Heel fijn, want dan kunnen de jongste kinderen alles goed bekijken. Je komt hier veel te weten over de Klassieke Oudheid en we beginnen met de Egyptenaren.
Nog een trekpleister voor onze monstertjes zijn de Griekse en Romeinse Oudheid, die komen straks, boven. Je leert ook de Etrusken kennen en volken uit het Nabije Oosten, zoals de Assyriërs en de Nubiërs. Zij zijn misschien wat minder bekend bij kinderen.
Tip!
- Tijdens de zomervakantie kunnen kinderen vanaf 6 jaar deelnemen aan een artistieke workshop, Little Paestum, die is superleuk!
- Jong en ouder kan meedoen met de familie speur- en luisterroute Bezoek een Romeinse Villa.
Bij binnenkomst in dit museum zie je in de hal meteen al een kleine Egyptische tempel waar je binnen kunt lopen, met een heel grote sarcofaag, die er naast staat. Hoe ongelooflijk is het dat al deze schitterende, eeuwen oude voorwerpen bewaard gebleven zijn om later ontdekt en opgegraven te worden? Zodat jij - die hier vandaag in 2024 staat, in Nederland op een gewone zomervakantiedag - al deze zeer zeldzame en extreem oude voorwerpen kan bekijken. Dat is echt heel bijzonder!
Faraos en belangrijke mensen die dood gingen werden in het Antieke Egypte gemummificeerd. Als dat klaar was werd de mummie in een mooi versierde houten doodskist gelegd, die werd geplaatst in een stenen sarcofaag, die in een grafkamer in een pyramide werd bewaard. We lezen vaak dat beide grafkisten een sarcofaag genoemd wordt. Zowel de houten kist waar de mummie in ligt als de stenen sarcofaag waarin dan weer de houten kist ging.
Dat klopt dus niet zegt onze gids van de audio tour. Alleen de stenen kisten heten sarcofagen, die van hout heten gewoon mummiekisten. Dat is voor ons een grappig nieuwtje, dat zulke schitterend beschilderde doodskisten gewoon mummiekisten heten.
Hier zie je veel verschillende soorten Oud Egyptische amuletten. Van de oud-Egyptische beschaving zijn honderden soorten amuletten gevonden. Kleine beeldjes, bijvoorbeeld van goden, dieren, lichaamsdelen, voorwerpen en hiërogliefen. De soort amulet is afhankelijk van waar ze voor gebruikt werden en de tijd waarin ze gemaakt zijn.
Nog steeds worden er soms tientallen amuletten gevonden tussen de windsels van één enkele mummie. De amuletten zouden de overledene behoeden voor het kwaad en hem of haar verschillende soorten bescherming bieden in het hiernamaals.
Dat er zoveel bekend is over de Egyptische beschaving is vooral te danken aan het schrift. Doordat de Oude Egyptenaren elke steen, klei tablet en later papyrus volschreven en tekenden konden wetenschappers in later tijden uit de eerste hand lezen hoe het dagelijks- en het hofleven er in die tijd uitzag.
Omdat er niet zo veel mensen zijn die hiëroglyfen kunnen lezen boffen we dat er wereldwijd wetenschappers waren die het belang hiervan inzagen. Die dit schrift wilden leren lezen en zo ook de illustraties beter konden interpreteren. Daardoor weten nu zo veel van het leven van de mensen die in de Oudheid leefden.
Voor we naar de eerste etage gaan zien we nog twee prachtig gave beelden, die een belangrijk persoon voorstellen. De pilaren hoorden waarschijnlijk bij een tempel, zoals we bij de ingang zagen.
Dan op naar de eerste etage
Hier staan de Griekse beelden waarvan je meteen ziet dat de latere Romeinse beeldhouwers hierdoor geinspireerd werden. De voorwerpen hier zijn heel bijzonder, maar niet alleen omdat ze al extreem oud en goed bewaard gebleven zijn.
Maar omdat ze een eigen verhaal vertellen, bijvoorbeeld van de Olympische Spelen en de sportiviteit van de Oude Grieken. Van paardenrennen tot kogelstoten en allerlei andere sporten, die nu nog een belangrijke plaats innemen bij de Olympische spelen van nu.
We noemen als eerste de sport en de Olympische spelen omdat vandaag de dag de meeste mensen wereldwijd hier naar kijken op televisie. Van het onsteken van het Olympisch vuur tot aan de slotceremonie.
Maar de klassieke beschaving van de oude Grieken speelden globaal ook een leidende rol bij de ontwikkelingen op het gebied van wetenschap, beeldende kunst, bouwkunst, politiek, economie en landbouw, waarvan wij nu nog profiteren.
Nu gaan we de kleine expositie Nederland in de Romeinse tijd bekijken
Als je deze ruimte binnen stapt staat er een heel grote kaart, waarop staat aangegeven waar de Romeinse nederzettingen zich in Nederland bevonden. Hier vind je een kleine tentoonstelling met verschillende voorwerpen uit deze nederzettingen, die allemaal in Nederland zijn opgegraven. Door archeologen maar soms ook door boeren, die de velden omploegden.
Er zijn de meest ongewone dingen opgegraven in dit land, zelf menselijke resten. Ook is er een massagraf gevonden met de skeletten van heel veel paarden, die in een oorlog van heel lang geleden vochten. Op de volgende foto kun je de details lezen.
Sommige voorwerpen zijn ongelooflijk mooi en goed bewaard gebleven, zoals deze schitterende helm. Ook wapens, sieraden, beelden, potten, schalen en ander aardewerk zijn perfect bewaard gebleven in de grond, maar andere voorwerpen zijn beschadigd opgegraven. We vinden deze voorwerpen allemaal heel bijzonder, omdat ze ons mee terug nemen naar de mensen die hier vóór ons leefden, heel lang geleden.
Dan is het tijd voor souveniertjes en voor koffie en een snack, voor we weer naar huis gaan. Onze monsters vinden de lieve knuffels en de boeken het mooist maar voor oma kiezen ze een prachtige Egyptische kat, met een amulet om en een magneetje op haar rug, zodat ze op de ijskast kan.
Vandaag was een heerlijke, goed besteedde vakantiedag! Jong en ouder hebben zich heel goed vermaakt en we hebben allemaal veel geleerd, dat we nog niet zo precies wisten. Wij komen zeker nog terug naar het Rijksmuseum van Oudheden!
Nieuwtjes!
- Tot en met 22 september kun je bij mini-tentoonstelling Op jacht naar Doggerland nog prehistorische spitsen zien, die zijn gevonden in Nederland
- In oktober komt er een tentoonstelling over de Bronstijd aan, in dit museum
Fijne Zomervakantie!