De boodschappen
500 gram tarwemeel
160 gram suiker
180 ml lauwe melk
zakje gedroogde gist
2 vrije uitloop eieren
1 eidooier
snufje zout
200 gram zachte boter
45 gram poedersuiker
1 zakje vanille suiker
In Spanje is er volop zoet gebak verkrijgbaar, waarvan churros misschien het meest beroemd zijn. In Rotterdam zijn ze overal te koop dus wij maken liever Ensaimada de Mallorca. Een heerlijk zoet brood dat in warme chocolademelk gedoopt gegeten wordt. Kids vinden het superlekker!
Zo maak je Ensaimada de Mallorca
Doe het meel in de mixerkom en maak er een kuiltje in.
Giet de suiker rondom op de rand van het meel.
Verwarm de melk in een steelpan tot het lauw is.
Strooi de gedroogde gist in het kuiltje in de kom.
Giet de lauwe melk in het kuiltje op de gist.
Bedek de kom met een theedoek.
Laat 5 minuten zo staan tot de gist borrelt.
Voeg eieren, dooier en zout toe en mix het 4-5 minuten.
Het deeg zal er dan kruimelig uitzien.
Bestuif een bakmat met bloem en leg het deeg erop.
Kneed het deeg snel glad en vorm er een bal van.
Verwarm de oven voor op de laagste stand en zet hem dan uit.
Bedek de kom weer met de theedoek en laat het deeg een uur rijzen.
Na een uur rijzen is het deeg in omvang verdubbeld.
Bestuif bakpapier mat bloem en leg het deeg erop.
Het deeg is elastisch en plakkerig dus strooi bij elke handeling bloem op het werkblad.
Rol het deeg in een 50x50 cm vierkant en bedek het met boter.
Rol het deeg in een lange slang, de open kant onderop.
Rol de slang uit in een 15x65cm lange rechthoek.*
Rol de rechthoek weer in een slang, de open kant onder.
* Rol het deeg voorzichtig uit, bij teveel kan de boter door het deeg naar buiten komen.
Draai de slang in een spiraal, laat tussenruimte open om te rijzen.
Na 1 uur rijzen is de spiraal gesloten en kan het brood de oven in.
Verwarm de oven voor op 175°C, bak het brood in 20 minuten goudbruin.
Bestrooi het brood met poedersuiker vermengd met vanille suiker.
Serveer de Ensaimada de Mallorca met Spaanse warme chocola.
Spaanse Chocolate Caliente voor twee
Roer 250 ml melk met 110 gram melkchocolade en 1/2 theelepel maizena op matig vuur door elkaar. Als de chocola gesmolten is het klaar.
¡Buen provecho!