De boodschappen
150 gram bloemkool in roosjes
100 gram haricot verts
150 gram komkommerblokjes
100 gram zoetzure zilveruitjes
350 gram grof zeezout
750 ml witte wijnazijn
2 eetlepels kurkuma
2 theelepels gemberpoeder
1 eetlepelmosterdzaad
2 teentjes knoflook
200 gram rietsuiker
2 eetlepels maizena + water
Lekkere grove piccalilli, zelfgemaakt, daar kan geen potje tegenop. Pittig en fris geeft het een stukje rollade of een hamburger een extra dimensie. Begin een dag voordat je het wil eten, de groenten moeten een nachtje in het zout in de ijskast staan. Gebruik hiervoor een kom van glas of aardewerk.
Zo maak je piccalilli
Maak de groenten schoon en snij ze klein.
Weeg het zeezout exact af.
Doe het zeezout bij de groenten.
Schep zout & groenten heel goed door elkaar.
Trek folie over de kom en zet hem in de ijskast tot morgen.
Was het zout heel goed af onder koud stromend water.
Blijf spoelen tot er geen zout meer tussen de groenten zit.
Meet de azijn af en giet het in een pan.
Knijp of hak de knoflook fijn en doe het erbij.
Voeg de kurkuma en het gemberpoeder toe.
Zorg dat er een goed afsluitbare gesteriliseerde pot(ten) klaar staat om de piccalilli in te bewaren. Was de pot(ten) af in heet water met soda en spoel goed na met kokend water. Zet de potten tot je ze gebruikt ondersteboven op een schone gestreken theedoek.
Breng de azijn aan de kook en zet het laag.
Doe de groenten en het mosterd zaad bij de azijn.
Laat het 20-25 minuten zachtjes sudderen en roer af en toe.
Voeg de suiker toe en en laat het nog 2 minuten sudderen.
Roer de zilveruitjes erdoor en maak een maizenapapje met een klein beetje water.
Roer het door de hete groenten, breng het aan de kook en laat het een minuutje binden.
Het mengsel in de pan moet nu glanzend en gebonden uit zien,
Als de piccalilly te dun is roer er dan nog een half maizenapapje door. Hou er rekening mee dat het na het afkoelen ook nog wat dikker wordt.
Schenk de piccalilli in de schone pot(ten) en sluit hem goed af.
Het smaakt ook lekker bij de barbeque, in het zonnetje.