SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

Homemade Maki sushi

nu wordt het iets moeilijker!
Hoofdgerecht, Aziatisch, Met verse groenten en Met vis
Promo 05

De boodschappen
sushi rijst
zakje azijnpoeder
nori vellen
vis naar smaak
komkommer
shitake paddenstoelen

optioneel
wasabi pasta
ingemaakte gember
Japanse soyasaus

Sushimat
Gisteren hebben we al een grote pan sushi-rijst gekookt en de helft onder een vochtige doek in de ijskast bewaard. Daarmee maken we vandaag Maki sushi.

De wasabi zie je hier alleen in de dipsaus terug, de kids vinden het niet lekker, te sterk. Maar een minuscuul beetje wasabi pasta onder de zalm geeft het wel iets extra. Met de kanttekening dat deze pasta voor westerse mensen is gemaakt. In Japan gebruikt men een - meestal zelfgemaakte - wasabi, milder van smaak.

Vervanger voor kids is een beetje Japanse mayonaise bij de vis. Volwassenen vinden het ook vaak lekker.

Sushi 01
Sushi 02
Sushi 03
Sushi 04
Laat de rijst op kamertemperatuur komen.
Snij de gerookte zalm in kleinere stukken.
Hak komkommer zonder zaad in lucifers.
Leg op het sushimatje plastic folie en een vel nori.
Leg het norivel altijd met de glanzende kant naar buiten (naar onder).
Sushi 05
Sushi 06
Sushi 07
Spreidt de rijst over het zeewier uit.
Leg de stukjes zalm daar op.
Leg de komkommer op de vis.
Maak voor de variatie nog een sushi rol maar vervang de zalm door surimi en de komkommer door verse gember of lente ui bijvoorbeeld.
Sushi 08
Sushi 09
Sushi 10
Sushi 12
Nu komt het moeilijke gedeelte: het rollen van de sushi.

1. Rol het begin van het matje strak over de sushi.
2. Sla het matje terug en stop met je vingers de sushi in.
3. Rol de mat stevig heen en weer over je werkblad.

Open de mat en draai het folie zo strak mogelijk om de rol sushi.

Het snijden van de sushi rol

1. Snij de uiteinden van de rol met een superscherp mes netjes bij.
2. Zoek het midden van de rol en snijdt hem door de helft.
3. Snij de 2 helften weer door de helft en herhaal dit nog 1 keer.

Verwijder het plastic en leg de sushi op een schaal.

Tot slot nog wat onigiri in langwerpige vorm voor variatie op de schaal. Simpel te maken en mooi om te zien. Nog gemakkelijker wordt het met een speciale vorm die je bij de toko of Aziatische supermarkt kunt kopen.
Sushi 12
Sushi 13
Sushi promo2 03
Leg een schepje rijst op plastic folie, leg er 2 rivierkreeftjes tussen en dan nog een schepje rijst.
Draai de rijst in een broodvorm en maak het op met nori, komkommer, gember en/of shitake.
Voor meer smaakvariatie neem je bv tofu, omelette en andere soorten vis & groente.