SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

Internationale dag van de persvrijheid

is super belangrijk!
Info, Oorlog en Vrede en Stripboek
Cartooning syria sidepic

Cartooning Syria
Redacteur: Ronald Bos
llustrators: Syrische cartoonisten
Oorspronkelijk: Engels
Vertaald: niet
Verschenen: april 2017
Uitgeverij: Jurgen Maas
ISBN13: 9789491921360
Prijs: € 18.90
Leeftijd: jongeren

Elk jaar op 3 mei is het de Internationale Dag van de Persvrijheid. In 1993 uitgeroepen door de Algemene vergadering van de Verenigde Naties om ons ervan bewust te maken hoe belangrijk een vrije pers is. En tegelijkertijd bedoeld om regeringen aan het er aan gekoppelde artikel 19 van de Universele verklaring van de rechten van de mens te houden.

Om uiteenlopende reden wordt het voor journalisten en hun families steeds gevaarlijker om objectief verslag te doen. Niet alleen in landen waar oorlog is wordt het steeds moeilijker - in 2016 zijn wereldwijd 93 journalisten vermoord tijdens de uitoefening van hun beroep - maar ook in Europa staat de vrije pers meer en meer onder druk, denk bv aan Turkije. Lees hier meer over de actie van VPRO's Buitenland.

Ook al is pers vrijheid in Nederland misschien voor veel mensen vanzelfsprekend, goed voor ons om er tenminste 1 dag per jaar bij stil te staan welke risico's deze mensen lopen door hun werk.

Cartooning syria 01
Cartooning syria 02
Cartooning syria 03
Cartooning syria 04

Deze bundel scherpe, briljante cartoons, gemaakt door voornamelijk Syrische cartoonisten (vaak in ballingschap) vertelt ons over de afschuwelijke realiteit in hun land. Er werkten ook wat Nederlandse, Vlaamse en Noorse cartoonisten mee aan het boek.

Het onder de aandacht blijven brengen van geweld, gekte, wreedheid en misdaden tegen de menselijkheid door middel van cartoons is een van de belangrijkste uitingsvormen - naast fotografie - van de vrije pers. Cartoons zijn universeel en een beeld op je netvlies vergeet je minder snel dan woorden.

3 grote, inktzwarte sterren voor Cartooning Syria! Koop dat boek!