Over de koffie uit Italië zouden we uren door kunnen gaan, letterlijk en figuurlijk >< De Italianen vinden dat ze de beste koffie ter wereld maken en wij vinden dat zij daar helemaal gelijk in hebben. Welk land heeft zoveel soorten koffie? De nationale drank van Italië is caffè, zoals zij hun espresso noemen.
De hele dag door tot midden in de nacht drinken Italianen caffè espresso, een klein kopje tot één derde gevuld met zwarte koffie. De doppio is dezelfde espresso maar dan een dubbele dosis en de lungo is met iets meer water gezet (lijkt een beetje op onze koffie). In Rome is de al vetro helemaal hot, ook weer caffè espresso maar dan geserveerd in een glaasje.
Vraag je Macchiato dan krijg je caffè met een wolkje melk (koffiemelk bestaat hier gelukkig niet) en caffelatte is koffie verkeerd. Cappuccino is bijna Nederland's nationale drank geworden: caffè espresso met opgeschuimde melk. Maar net als de Fransen met hun café au lait, de Italianen drinken alleen in de ochtend cappuccino.
Kies je Amaro dan vraag je caffè zonder suiker en decaffeinato spreekt voor zich, koffie zonder cafeïne. Dan is er nog de corretto, caffè met een scheutje sterke drank (in Noord krijg je dan grappa en in Zuid Italië anice).
Nu we dit allemaal weten gaan we zelf aan de slag met de Moka of caffettièra. Wij gebruiken Italiaanse koffie die je in Nederland kunt kopen. Koffiebonen of gemalen koffie, voor het gemak of als je geen koffiemolen hebt. De koekjes komen uit de supermarkt maar zijn zo lekker! In Italie is koffie pas goed als het diepzwart, heet, sterk en zoet is dus we gaan ons best doen!
Zo zet je espresso in een caffettièra
Een caffettièra bestaat uit drie delen, het waterreservoir, het koffiefilter en de koffiepot.
Vul het reservoir met koud water, tot net onder het ontluchtingsgaatje.
Zet het koffiefilter er in en vul het losjes met koffie maar stamp de koffie niet aan!
Zet de caffettièra op laag vuur en wacht tot de koffie in de pot druppelt.
Draai nu het gas uit en neem de caffettièra er af, de koffie loopt gewoon door omdat de druk nog steeds hoog is. Dit om te voorkomen dat de koffie te heet wordt en daardoor wat bitter zal smaken.
De koffie is doorgelopen.
Schenk de koffie gelijk in.
Vul het kopje tot 1/3.
Zo maak je cappuccino van je espresso
Vul een cappuccino kop tot 1/3 met espresso.
Neem een handmatige melkopschuimer.
Vul tot de streep met koude volle melk.
Trek en druk de knop enkele minuten op en neer.
Zet de beker zonder deksel in de magnetron en verhit de melk
De melk is nu stevig, zoals op de foto.
Schenk de melk op de koffie.
De cappuccino is nu klaar maar...
We kunnen het echt niet laten, we maken onze cappuccino toch wat Nederlandser ;)) :D ><
We maken hem nog mooier met een koffie-sjabloon en cacao.
De cappucino is onze ster van de show!