De boodschappen
pakje loempia vellen
150 gram kipfilet
100 gram spitskool
100 gram julienne wortels
100 gram alfafa
2 lente uitjes
30 gram verse gember
3 eetlepels soya saus
1 eetlepel Chinese 5 spices
zeezout naar smaak
1 vrije uitloop ei (losgeklopt)
Zelf loempia's maken is helemaal niet moeilijk en ze zijnzo veel lekkerder dan die je koopt, uit de diepvries. Het meeste werk is snijden, dus de kids kunnen fijn helpen in de keuken. Worteltjes Juliene snijden is ons een stap te ver, die kun je kant&klaar in een zakje kopen.
Snij de spitskool in fijne strips en de lente uitjes ook.
Schil en rasp de gember en meet 2 eetlepels af.
Roer de gember en de soyasaus door de groenten.
Snij de kipfilet klein en bak ze in 2 eetlepels olijfolie bestrooid met 5 spices.
Is de kip bruin blus dan af met 30 ml soyasaus, laat hem nog 2-3 minuten sudderen.
Koel de kip af, roer het door de groenten en proef of het zout, kruiden of soya nodig heeft.
Klop het ei los in een kommetje en zet het weg. Straks plak je de loempia's ermee dicht.
Schenk twee flessen plantaardige olie in een pan met een dikke bodem. Zet de pan op en verhit hem tot 190°c. Je kunt dit met een keukenthermometer controleren of doe een klein korstje witbrood in de olie. gaat het bruisen en bakken dan is de temperatuur goed.
De dunne loempiavellen drogen snel uit als ze ontdooit zijn, dus werk snel!
Trek steeds 1 half ontdooit loempia-vel van de stapel en maak de loempia af voor je de volgende maakt.
Schep een hoopje kip/groentenmix op het loempia-vel en strijk op drie kanten van het vel losgeklopt ei.
Plak het vast als een envelopje, stop de groentenmix zoveel mogelijk naar binnen in de envelop.
Rol het loempia-vel met inhoud voorzichtig op en plak het dicht met ei.
Herhaal dit tot de vulling of de loempiavellen op zijn (12-15 loempia's).
Bak de loempia's 2-3 minuten rondom, draai ze om met de schuimspaan.
Schep de loempia's uit de pan als ze lichtbruin zijn en laat ze uitlekken op dubbelgevouwen keukenpapier.
Serveer de mini-loempia's met pittige Chinese dipsaus(jes). De recepten staan hieronder.
Soya dipsaus
45 ml soya saus
15 ml sesam olie
2 rode pepertjes, fijn gehakt
45 ml rijst azijn
15 gram fijne suiker
45 ml soya saus
15 ml sesam olie
2 rode pepertjes, fijn gehakt
45 ml rijst azijn
15 gram fijne suiker
-
Zet de rijstazijn met de suiker en 1 fijngehakt pepertje in een steelpan op en breng het aan de kook.
Blijf roeren tot de suiker helemaal opgelost is en laat het mengsel afkoelen.
Klop de soyasaus, sesamolie en het 2e fijngehakte pepertje met de garde door elkaar.
Roer beide mengsels door elkaar en schenk het in een schoon kommetje.
Strooi wat sesamzaadjes op de saus.
Zoetzure dipsaus
100 ml ananassap (ongezoet)
45 ml sesam olie
50 ml rijstazijn
30 gram bruine suiker
5 ml soyasaus
een halve theelepel zwarte peper
5 gram maizena
100 ml ananassap (ongezoet)
45 ml sesam olie
50 ml rijstazijn
30 gram bruine suiker
5 ml soyasaus
een halve theelepel zwarte peper
5 gram maizena
-
Doe alle ingrediënten behalve de azijn en maizena in een pan en breng het aan de kook.
Roer de maizena met druppels water tot een papje en voeg het toe om het sausje te binden.
Roer de rijstazijn er door en laat de zoet-zure dipsaus afkoelen.