Icon en

Klingeris

wordt in Letland gebakken
Gebak, Met noten en Europees
Letland side pic

De boodschappen
1/2 theelepel saffraan
1/2 theelepel kardemom
1 theelepel gist
120 gram kristalsuiker
120 ml slagroom
1 vrije uitloop ei
1 theelepel citroenrasp
1 theelepel sinaasappelrasp
1/2 theelepel zout
60 gram boter en 720 gram bloem
Topping: 1 ei+50 gr geschaafde amandelen

Letland klingeris side pic

Vandaag zijn we in Letland en wat bakken de mensen daar voor hun kinderen? Honingcake wordt er graag gegeten of pruimentaart maar in Letland wordt er bij een geboorte, op een verjaardag of bij elke andere belangrijke familiegebeurtrenis een Klingeris gebakken. Dat klinkt voor ons precies goed, dus daar gaan we!

Zo maak je Klingeris

Letland klingeris 01
Letland klingeris 02
Letland klingeris 03
Letland klingeris 04
Doe de gist en saffraan samen in een kom.
Voeg 60 ml warm water toe en wacht op de bubbeltjes.
Rasp een theelepel citroen en sinaasappel.
Doe alle ingrediënten (behalve de topping) in een mixerkom.
Letland klingeris 05
Letland klingeris 06
Letland klingeris 07
Voeg ook het gistmengsel toe en mix.
Mix de rozijnen ook door het deeg.
Kneed het deeg 10 minuten met de hand.
Letland klingeris 08
Letland klingeris 09
Letland klingeris 10
Letland klingeris 11
Als het deeg soepel voelt kneed het in een bal.
Leg het in een schone kom, leg er een warme theedoek over.
Laat het deeg 1.5 uur rijzen tot de dubbele hoeveelheid.
Vorm er eerst een slang van en buig hem in een krakeling.

Laat de Klingeris nog 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 175°C

Letland klingeris 12
Letland klingeris 13
Letland klingeris 14
Letland klingeris 15
Bestrijk de krakeling met losgeklopt ei.
Strooi er de amandelen over.
Bak de klingeris +/- 40 minuten.
Laat de cake afkoelen op een rek.

Bestrooi de cake royaal met poedersuiker

Klingeris 16
Klingeris homepage

De Klingeris smaakt heel goed! - Labu apetiti! - Eet smakelijk!