De boodschappen
12 grote garnalen
1 vrije uitloop ei
100 gram meel
110 ml ijs(koud) water
50 ml Japanse soya saus
50 ml water
1 eetlepel sherry
15 gram verse gember
5 ml zonnebloemolie
1/2 theelepel suiker
Vis of groente gefrituurd in een jasje van beslag is wat in de Japanse keuken Tempura heet. Niet zo'n dikke jas als onze appelbeignet bijvoorbeeld heeft, want in de Japanse keuken wordt alles delicaat bereid. Met onze Westerse smaak is dat soms moeilijk te begrijpen, zelfs nu de Japanse keuken helemaal hip is in het Westen. De Japanse keuken hier is bijna altijd aangepast aan onze Westerse smaak. Wat niet wil zeggen dat de fusie tussen Oost en West niet veel lekkers voortbrengt! Zoals Tempura bijvoorbeeld.
Zo maak je tempura
Schil & rasp de gember.
Voeg de suiker toe.
Doe er sherry, water, soya en olie bij.
Snij lucifers van komkommer.
De smaken van de saus moeten nu combineren dus zet de saus en de komkommer opzij tot alles klaar is.
Vul de pan met zonnebloemolie en verhit de olie tot 190°c.
Trek het vel van de garnalen maar laat de staartjes zitten.
Spoel de garnalen af en leg ze op keukenpapier.
Breek het ei in een kom en klop het los met een garde.
Doe het ijskoude water erbij.
Klop het water kort door het ei.
Zeef het meel erbij.
Roer het beslag snel glad.
Haal de garnalen door het beslag.
Tik het teveel beslag er af.
Laat de garnalen in de olie glijden.
Bak de ganalen in +/- 3 minuten mooi roze.
Laat ze weer uitlekken op keukenpapier.
Zeef het sausje in een kommetje.
Zo ziet het soya dipsausje eruit, een combinatie van zoet en bitter.
Erg lekker bij het zout van de garnalen en de frisse komkommer.