De boodschappen
1 eetlepel olijfolie
2 sjalotten en 1 teentje knoflook
3 takjes tijm, snuf nootmuskaat
1/2 theelepel all spice
rasp van 1 sinaasappel schil
zeezout&gemalen zwarte peper
400 gram kippenlevers
100 ml slagroom + 120 gram boter
optioneel: 50 ml cognac
Top: 80 g boter; 1/2 sinaasappel; snuf foelie; 2 takjes tijm
Deze luxe kippenlever paté is een voorgerecht dat Sophie Wright, jongste Chef van het VK, met kerst serveert. Wij eten het graag bij de lunch of brunch op een luie zondag. Wat ons betreft smaakt het altijd heerlijk!
Zo maak je de kippenlever paté
Rasp de schil van een schoongeboende sinaasappel.
Bak de sjalotten en de tijm 5 minuten op medium hitte.
Voeg de rasp en alle kruiden toe, bak ze in 2 minuten geurig.
Doe de kippenlevers erbij en bak ze net gaar, nog net roze.
Bak de knoflook ook mee (bijna vergeten!).
Lever mag lichtroze maar nooit bloederig zijn!
Schep alles uit de pan in the blender.
Blend het mooi glad.
Maak met de cognac het bezinksel los van de pan, voeg de room toe.
Doe de room na 2 minuten koken in de blender.
Blend de paté weer mooi glad en zacht.
Voeg er tot slot de boter in blokjes aan toe en blend.
Schep de paté in ramekins, dek ze af met folie.
Laat de paté een half uurtje opstijven.
Terwijl de paté in de ijskast opstijft maken we een boterdekseltje. Rasp de halve sinaasappel en pluk de tijmblaadjes van de takjes.
Smelt de boter in een steelpan.
Roer de foelie erdoor.
Schenk de boter op de paté.
Strooi de rasp en de tijm erover.
Zet de ramekins met paté nog een uurtje in de ijskast, afgedekt met vershoudfolie
Snij de paté rondom los en schep het voorzichtig uit de bakjes.
Serveer de paté met soda brood en baby-augurkjes.