De boodschappen
125 gram amandelmeel
125 gram poedersuiker
90 gram vrije uitloop eiwitten
30 ml water
optioneel: voedingskleurstof
110 gram fijne suiker
150 ml geklopte slagroom
2 eetlepels suiker
100 gram verse frambozen
Macarons zijn niet alleen erg lekker, ze zijn ook erg mooi, als ze goed lukken tenminste! Dat wil nog wel eens tegenvallen...het zijn niet de gemakkelijkste koekjes om zelf te bakken. Maar daar laat Madelief zich niet door uit het veld slaan! We gaan het gewoon proberen. Wij gebruiken het recept van Lorraine Pascale bij Baking Made Easy (BBC)
Zo maak je Parijse Macarons
Weeg de juiste hoeveelheid amandelmeel af en doe het in een grote kom.
Voeg de poedersuiker toe aan het amandelmeel in de kom.
Scheidt de dooiers en de eiwitten en voeg 40 gram van de eiwitten toe.
Mix alle ingrediënten door elkaar tot het een pasta is geworden.
Doe water&suiker in de pan en los de suiker op.*
Klop de overgebleven 50 gram eiwit medium stijf.
Schenk de suikersiroop erbij en mix het mengsel stijf en glanzend.
*Zet het suiker-watermengsel laag op en roer tot de suiker helemaal is opgelost. Zet dan het gas hoog en laat het mengsel inkoken tot siroop (suikerthermometer 115°c).
Voeg voor gekleurde macarons nu in druppels de kleurstof toe.
Roer de meringue zacht door de amandelpasta tot het weer stijf en glanzend is.
Schep de macaron-mix in een spuitzak met een 1cm ronde opening.
Verwarm de oven voor op 170°c.
Spuit platte cirkels van +/- 4 cm doorsnee, houdt de spuitzak rechtop.
Bovenop de macarons zie je puntjes van de spuitzak. Met een natte vinger druk je ze mooi plat.
Laat het blad met macarons 30 minuten rusten. Bak ze dan in 12-15 minuten af.
En toen gebeurde het. De koekjes kwamen uit de oven. Wat was er mis met onze macarons? Alles!! Macarons bakken op een speciale siliconenmat (18.95!) is geen garantie voor succes, zoals al snel bleek. De eerste macarons leken nergens op en ze kleefden zo aan de mat dat ze niet heel op de foto konden.
Maar niet getreurd liever gelijk opnieuw beginnen. We hadden er al rekening mee gehouden dat het niet gelijk de eerste keer zou lukken dus poging twee! Deze keer gebruiken we bakpapier. (foto rechts bovenaan de pagina: resultaat 2e poging).
Driemaal scheepsrecht! Niet perfect maar ze zijn okay.
Klop de slagroom met wat verse frambozen en suiker.
Voeg meer frambozen toe tot de juiste kleur is bereikt.
Smeer frambozenroom op een koekje en druk er een tweede op.
Wat is er mis met onze macarons? 1: geen gladde glimmende bovenkant. 2: geen rommelig randje aan de onderkant. 3: de kleur is niet mooi helder roze.
Maar...ten vierde: de macarons smaken te lekker, de vulling is fantastisch en precies goed. Deze koekjes verdwijnen als sneeuw voor de zon!
Hoe lekker deze macarons ook smaken, ze zijn niet zo mooi als wij graag zouden willen en oefening baart kunst. Dus Madelief en snazzie spreken af: als ze volgende keer komt bakken we chocolade macarons. Wie weet zijn ze perfect deze keer ;)